Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος

Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε την Ερεσό και επιχειρούμε να εμπλακούμε στα κοινά για το καλό του τόπου μας, μέσα από την παραγωγή λόγου και δράσεων για ζητήματα που αφορούν την Ερεσό, την φύση και το περιβάλλον που την περιβάλλει.

Δράσεις του συλλόγουΠεριβαλλοντικά Ζητήματα

Απολογισμός των δράσεων για την καλύτερη χρήση της παραλίας.

Απολογισμός των δράσεων για την καλύτερη χρήση της παραλίας.

Φέτος το πρώτο καλοκαίρι ύπαρξης του συλλόγου μας, είχαμε πει ότι δεν θα μείνουμε μόνο στον αγώνα για την αποτροπή του χτισίματος της παραλίας, αλλά ότι θα καταπιαστούμε και με άλλα ζητήματα που αφορούν την παραλία μας όπως αυτό της ρύπανσης.

Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε από τις 15 Απρίλη όπου και στείλαμε επίσημα 15 προτάσεις για την καλύτερη χρήση της παραλίας, προς τον Δήμο Δυτικής Λέσβου. Τις προτάσεις αυτές τις παρουσιάσαμε επίσης δημόσια στην κοινότητα μας και σε μίνι εκδήλωση στην αίθουσα του Φορέα στις 24 Μάη.

Μεταξύ αυτών από την πλευρά μας δεσμευτήκαμε για έναν συλλογικό καθαρισμό κάθε βδομάδα για όλο το καλοκαίρι, θέλοντας να λειτουργήσουμε υποστηρικτικά στους εργαζόμενους της καθαριότητας. Έτσι λοιπόν υλοποιήθηκαν από το σύλλογο μας 12 συλλογικοί καθαρισμοί. Σε αυτούς συμμετείχαν περίπου 30 άτομα συνολικά από τουλάχιστον μία φορά, άτομα τα οποία και ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα στα 30 αυτά άτομα ήταν και μόνιμοι κάτοικοι Ερεσού, και επισκέπτες αλλά και παιδιά από το κάμπινγκ. Θεωρούμε ότι οι συλλογικοί μας καθαρισμοί μαζί με τις κουβέντες και τα μοιράσματα ενημερωτικών κειμένων, βοήθησαν στην σημαντική συρρίκνωση του φαινομένου της ρύπανσης στην παραλία. Φυσικά αναγνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο.

Από την άλλη βλέποντας την ακινησία του Δήμου σε ένα θεμελιώδες ζήτημα, αυτό της ύπαρξης της υπηρεσίας που ακούει στο όνομα «δημοτικές τουαλέτες», η έλλειψη των οποίων επιδρά καταλυτικά στο ζήτημα της ρύπανσης, προσπαθήσαμε να δώσουμε λύση μέσω της αυτοοργάνωσης. Έτσι μπήκαμε στις κλειστές δημοτικές τουαλέτες ξεκινώντας εργασίες. Τις τουαλέτες τις βρήκαμε σε άθλια κατάσταση, σε πλήρη εγκατάλειψη. Όμως με κόπο μελών μας και άλλου κόσμου, τα ντουβάρια στοκαρίστηκαν και βάφτηκαν, οι χώροι καθαρίστηκαν, ήρθε αποφρακτικό όπου και ξεβούλωσε όλες τις σωληνώσεις, αλλά και υδραυλικός όπου τοποθέτησε νέα καζανάκια, και τέλος έδωσε παροχή στα 2 ουρητήρια. Αν δεν του τύχαινε ένα πρόβλημα υγείας θα είχαμε καταφέρει οι τουαλέτες να είναι έτοιμες και λειτουργικές κάπου τέλη Ιούλη. Πλέον από εκεί που ήταν μόνο μία τουαλέτα λειτουργική, αυτή την στιγμή έχουμε 2 λειτουργικές τουαλέτες, και με κάποιες τελευταίες μικροπαρεμβάσεις από τον υδραυλικό θα είναι λειτουργική μία τρίτη όπως και τα 2 ουρητήρια. Θεωρούμε ότι ο κόπος μας δεν πήγε χαμένος καθώς του χρόνου θα μπορεί να δοθεί λύση πολύ πιο εύκολα στο ζήτημα αυτό καθώς είναι όλα σχεδόν έτοιμα. Το δε κόστος που δαπάνησε ο σύλλογος μας είναι αστείο. Οι Δημοτικές τουαλέτες είναι μία θεμελιώδη υπηρεσία που πρέπει να παρέχεται προς όλους τους επισκέπτες της παραλίας Ερεσού.

Μία άλλη μας παρέμβαση στην κοινότητα που να σχετίζεται με την παραλία ήταν φυσικά και το 1ο Φεστιβάλ Ελεύθερης Παραλίας Ερεσού το οποίο περιλάμβανε πολλές εκδηλώσεις, δράσεις και σεμινάρια όπου κάποια από αυτά υλοποιήθηκαν και στην παραλία.

Κλείνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε:

– Τον Πρόεδρο της κοινότητας μας κο Αντώνη Καταχανά για την άμεση συνεννόηση του με το συνεργείο αποφράξεων.

– Τον συγχωριανό μας Αντώνη Ελευθερίου που ήρθε υποστηρικτικά την μέρα που ήρθε και το αποφρακτικό.

– Τους κυρίους Βλουτή και Αλέξανδρο για την δωρεάν προσφορά τους με 3 καζανάκια και μία βρύση.

– Τον σύλλογο των «απανταχού Ερεσίων ο Θεόφραστος» για την στήριξη των καθαρισμών μας με μπαστούνια καθαρισμού, και φυσικά με την φυσική παρουσία μελών του.

– Και φυσικά τον αγαπητό υποστηρικτή του αγώνα υπεράσπισης της παραλίας μας, κο Σόλη Μπαρκή, για το καλλιτεχνικό του δημιούργημα που αποτέλεσε το ένα από τα δύο σχέδια στα μπλουζάκια του συλλόγου μας, το οποίο και έκανε θραύση!

Στόχος μας του χρόνου, με συνεννόηση και προτάσεις να φροντίσουμε η παραλία Ερεσού να έχει επιτέλους την αντιμετώπιση που της αξίζει από όλες τις πλευρές, επισκέπτες, μόνιμους κατοίκους και θεσμούς.

Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος

Share this post