Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος

Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε την Ερεσό και επιχειρούμε να εμπλακούμε στα κοινά για το καλό του τόπου μας, μέσα από την παραγωγή λόγου και δράσεων για ζητήματα που αφορούν την Ερεσό, την φύση και το περιβάλλον που την περιβάλλει.

Ενέργειες για το ζήτημα ΑφεντέλιΘέσεις και κείμενα του συλλόγου.

Αφεντέλι Ερεσού ΕΠΑΝΑΧΑΡΑΞΗ Αιγιαλού / Παραλίας και η επικίνδυνα αργή και αδιάφορη λειτουργία του Δήμου. Το ιστορικό της ολιγωρίας…

Αφεντέλι Ερεσού ΕΠΑΝΑΧΑΡΑΞΗ Αιγιαλού / Παραλίας και η επικίνδυνα αργή και αδιάφορη λειτουργία του Δήμου. Το ιστορικό της ολιγωρίας…

Σήμερα, συμπληρώνουμε 4 μήνες, από την ημέρα που το Δ. Σ. του Δήμου Δυτικής Λέσβου (25/2/2022) αποφάσισε ομόφωνα την κατάθεση νέου, πλήρη φακέλου (με Ακτομηχανική και Γεωλογική μελέτη, τοπογραφικό και αναλυτική περιγραφή των στοιχείων που οδηγούν στο αίτημα Επαναχάραξης στο Αφεντέλι) σύμφωνα με το συμπέρασμα της απορριπτικής απόφασης του ΣτΕ (ημερομηνία) λόγω έλλειψης στοιχείων (οι παραπάνω μελέτες).

Συμπληρώνουμε, 4 μήνες από το ίδιο Δ. Σ. όταν ο Σύλλογος μας ” Πρωτοβουλία Ερεσού”, με εκπρόσωπό μας ζήτησε τη συμμετοχή στη διαδικασία Επαναχάραξης με νομικό και μηχανικούς που θα υποδείξει η Πρωτοβουλία. Ομόφωνα το αποδέχθηκε και το ψήφισε το ΔΣ.

Συμπληρώνουμε 3 και 1/2 περίπου μήνες από την ημέρα που καταθέσαμε επίσημα την Πρόταση μας για τον νομικό κ. Α. Σηφάκη και το Εργαστήριο ‘’Παράκτιας Μορφοδυναμικής- Διαχείρισης και Θαλάσσιας Γεωλογίας ‘’ του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Παν/μιου Αιγαίου (14/3/2022 με Αρ. Πρωτ. 2024 στο πρώτο κιόλας μετά την ομόφωνη απόφαση του Δ. Σ. της 25ης Φεβρουαρίου ’22).

Συμπληρώνουμε 3 και 1/2 περίπου μήνες από τη μέρα που ο ίδιος ο Πρόεδρος του Δ. Σ. κ. Γελαγώτης μας ενημέρωσε γραπτά μέσω e-mail, πως το παραπάνω αίτημα του Συλλόγου μας έγινε ομόφωνα δεκτό από το Δ. Σ. (15/3/2022).

Συμπληρώνουμε 2 και 1/2 μήνες από τη μέρα που το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έστειλε την αναλυτική Οικονομική Προσφορά (για την Ακτομηχανική, Γεωλογική, Τοπογραφικό) και ο νομικός μας Α. Σηφάκης ενημερώθηκε για την ανάθεση. Και μετά… νεκρική σιγή… Μεσολάβησε το Πάσχα… Η Οικονομική προσφορά ξεχάστηκε από το Δήμο . Μαζί και το θέμα Επαναχάραξης… Η “Πρωτοβουλία Ερεσού” αμέσως μετά το Πάσχα ανησυχεί για την καθυστέρηση, ξεκινάει τηλέφωνα και επαφή με τον Πρόεδρο της Οικ. Επιτροπής του Δήμου.

Σήμερα, συμπληρώνουμε ένα μήνα από το γραπτό ερώτημα της Πρωτοβουλίας για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση, στον ίδιο το Δήμαρχο, με κοινοποίηση στον Πρόεδρο της Οικ. Επιτροπής, όλους τους Δημοτικούς συμβούλους και το Γραφείο Τύπου. (25/5/2022). Να σημειωθεί πως το γραπτό ερώτημά μας, το αγνόησε ο Δήμαρχος και δεν μας απάντησε ποτέ!!! Η επιστολή με το ερώτημα κατέληγε ως εξεις: “Γνωρίζουμε όλοι, πως η διαδικασία της Επαναχάραξης κρίνεται επείγουσα και απολύτως αναγκαία, ώστε να αποσυρθεί το εγκληματικό ΦΕΚ 36/2012 και να οριστούν οι γραμμές Αιγιαλού και Παραλίας εκεί που ορίζει η φύση και δίκαια ζητά η ταλαιπωρημένη από αυτό το θέμα Ερεσός. Γνωρίζουμε επίσης όλοι, πως ιστορικά η σημερινή κατάσταση οφείλεται, σε λάθη, παραβλέψεις, αδιαφορία από άγνοια και πολλές φορές ολιγωρία . Όλα αυτά αφορούν το παρελθόν και προηγούμενες διοικήσεις. Η σημερινή γνώση, το συλλογικό ενδιαφέρον μας για τον τόπο μας και η προηγούμενη εμπειρία, μας υποχρεώνουν να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα χρόνου και πράξης και να μην δούμε να επαναλαμβάνονται τα παραπάνω από τη σημερινή διοίκηση. Με δεδομένα τα παραπάνω , παρακαλούμε να μας ενημερώσετε : α) σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση β)τους λόγους της καθυστέρησης της τελικής απόφασης και ανάθεσης στους επιστήμονες, που θα εργαστούν για την κατάθεση νέου ολοκληρωμένου φακέλου για την Επαναχάραξη Αιγιαλού – Παραλίας για το Αφεντέλι Ερεσού.”

Η μόνη αντίδραση ένα τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής κ. Ι. Ιορδάνου. Μας είπαν : Δεν έβρισκαν την Οικονομική Προσφορά του Πανεπιστημίου! Αγνοούσαν την ύπαρξη της! Με τόσο ενδιαφέρον, με τόση ευαισθησία, με τόση υπευθυνότητα αντιμετωπίζει ο Δήμος το τόσο σοβαρό θέμα της Επαναχάραξης Αιγιαλού./Παραλίας στο Αφεντέλι !!! Ξαναστείλαμε την Οικ. Προσφορά ενώ παράλληλα συνεχίσαμε την επικοινωνία για ενημέρωσή μας σε σχέση με την εξέλιξη του θέματος που έπρεπε να έχει ήδη λήξει εδώ και καιρό.

Στο τελευταίο Δ. Σ. 9/6 το θέμα εξακολουθεί να μην συμπεριλαμβάνεται στα προς συζήτηση αλλά η επιστολή μας στο Δήμαρχο που έχει κοινοποιηθεί στους Δημ. Συμβούλους, ενεργοποιεί την αντιπολίτευση και γίνεται σχετική ερώτηση. Την επομένη το πρωί θα βρεθεί μεγάλο τμήμα από το απαιτούμενο κονδύλι και πριν προλάβουν να συμπληρωθούν 24 ώρες, πριν καν περάσει από έγκριση του Δ. Σ., Δήμος θα βιαστεί να ενημερώσει τοπικό μέσο “καμαρώνοντας” πως θα ξοδέψει 25.000€ για την Επαναχάραξη στο Αφεντέλι Ερεσού.

Μετά την δημοσιοποίηση; Πάλι νεκρική σιγή… Πάλι αδράνεια … Πάλι ολιγωρία… Πάλι ανευθυνότητα! Πάλι το τίποτα! Η όλη διαδικασία για την Επαναχάραξη Αιγιαλού/Παραλίας πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά του επείγοντος! Χρειάζεται ευαισθησία, ταχύτητα, προσοχή, ενδιαφέρον και υπευθυνότητα. Αυτά δεν τα έχουμε δει ποτέ από τη σημερινή διοίκηση του Δ. Δ. Λ. που με την ίδια τακτική της αναβολής, αδιαφορίας και ολιγωρίας, στις 31/3/2022 εκδόθηκε Οικ. Άδεια για το γήπεδο της Ιδιώτου από την ΥΔΟΜ.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΊΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑΣ ΕΡΕΣΟΥ, ” ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΉΣΕΙ ΆΜΕΣΑ ΚΑΙ ΓΡΉΓΟΡΑ ΑΠΌ ΤΟ ΔΉΜΟ ΤΟ ΘΈΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΧΑΡΑΞΗΣ, ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ! Οι καθυστερήσεις γεννούν ανησυχίες και υποψίες.

Εσύ πολίτη της Ερεσού, εσύ πολίτη της Δυτικής Λέσβου, τις θεωρείς αδικαιολόγητες;

Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος.

Share this post