Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος

Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε την Ερεσό και επιχειρούμε να εμπλακούμε στα κοινά για το καλό του τόπου μας, μέσα από την παραγωγή λόγου και δράσεων για ζητήματα που αφορούν την Ερεσό, την φύση και το περιβάλλον που την περιβάλλει.

Εκδηλώσεις του συλλόγουΘέσεις και κείμενα του συλλόγου.

Για την συνάντηση με τον Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού

Για την συνάντηση με τον Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού

Το Σάββατο 16 Απρίλη, μετά από πρόσκληση του Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού, συμμετείχαμε σε συνέλευση μαζί με το ΔΣ και τα μέλη του Φορέα.

Αρχικά, ευχαριστούμε τα μέλη του Φορέα που πίεσαν το προεδρείο τους και πέτυχαν την υλοποίηση αυτής της συζήτησης. Το κλίμα ήταν εποικοδομητικό. Αναπτύχθηκαν τοποθετήσεις με επιχειρήματα, τέθηκαν ερωτήματα, εξηγήθηκαν διάφορα ζητήματα συνολικά και τεκμηριωμένα.

Συγκεκριμένα, από την πλευρά μας,

α) αναδείξαμε το πόσο σημαντικό είναι φορείς και σύλλογοι του τόπου μας να παίρνουν ξεκάθαρα θέση ενάντια στο χτίσιμο της παραλίας Ερεσού.

β) επιχειρηματολογήσαμε πάνω στο γιατί ήταν άστοχη η τοποθέτηση του Φορέα που πρότεινε αγορά από το Δήμο, όπως και δημιουργία Δημοτικού Κάμπινγκ πάνω στην παραλία, σε μία χρονική συγκυρία μάλιστα που ολόκληρο το χωριό συνασπιζόταν πίσω από τη θέση «Καμία παρέμβαση από τον δρόμο και κάτω» και στήριζε σύσσωμο τα αιτήματα για Επαναχάραξη και Χωρικό Σχεδιασμό. (Απόδειξη για τα παραπάνω οι 4000 υπογραφές σε ψήφισμα της Πρωτοβουλίας, μεταξύ των οποίων 700 μόνιμων κατοίκων – δημοτών.)

Εξηγήθηκε,

i) γιατί η αγορά, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί πριν από την Επαναχάραξη, θα αποτελέσει ένα μεγάλο σκάνδαλο για το Δήμο Δυτικής Λέσβου,

ii) γιατί η δημιουργία Δημοτικού Κάμπινγκ πάνω στην παραλία σημαίνει και πάλι χτίσιμο και συρρίκνωση του δημόσιου χώρου της παραλίας Ερεσού.

γ) θέσαμε ερωτήματα σχετικά με το αίτημα του Φορέα να καταγραφεί στο κτηματολόγιο η παραλία Ερεσού. Ερωτήθηκε το ΔΣ και ο Πρόεδρος του Φορέα αν πίσω από αυτή την πρόταση υπήρχε ομάδα νομικών και μηχανικών που να την τεκμηριώσουν επιστημονικά και νομικά, ή αν ήταν απόφαση ατόμων χωρίς εξειδίκευση. Επίσης θέσαμε τον προβληματισμό του κατά πόσο αυτή η κίνηση θα μπορούσε να έχει αρνητική επίπτωση στην Επαναχάραξη που επιχειρεί ο Δήμος από κοινού με το επιστημονικό προσωπικό που πρότεινε η Πρωτοβουλία.

Εν κατακλείδι, ο Πρόεδρος και το ΔΣ του Φορέα μας διαβεβαίωσαν προφορικά ότι είναι ενάντια τόσο στο χτίσιμο της παραλίας από την ιδιώτη όσο και στη δημιουργία Θεματικού Πάρκου στην συγκεκριμένη τοποθεσία. Ελπίζουμε να δούμε αυτές τις θέσεις επίσημα και δημόσια από το Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού, πράγμα το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά τον αγώνα υπεράσπισης της παραλίας μας. Τέλος, χαιρόμαστε που αυτή την ανάγκη δημοσιοποίησης ενός κειμένου ξεκάθαρης θέσης εξέφρασαν και υποστήριξαν και αρκετά μέλη του Φορέα που ήταν παρόντα.

Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος.

Share this post