Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος

Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε την Ερεσό και επιχειρούμε να εμπλακούμε στα κοινά για το καλό του τόπου μας, μέσα από την παραγωγή λόγου και δράσεων για ζητήματα που αφορούν την Ερεσό, την φύση και το περιβάλλον που την περιβάλλει.

Θέσεις και κείμενα του συλλόγου.

Επιστολή αιτημάτων προς τα ΚΤΕΛ Λέσβου.

Επιστολή αιτημάτων προς τα ΚΤΕΛ Λέσβου.

Από: Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος.

Προς : ΚΤΕΛ Λέσβου.

Καλησπέρα σας.

Ως σύλλογος που δραστηριοποιείται στην Ερεσό, σας στέλνουμε την παρούσα επιστολή, με την οποία σας ζητάμε κάποια αιτήματα τα οποία βασίζονται στις ανάγκες της κοινότητας μας. Πιστεύουμε ότι όλα τους μπορούν να υλοποιηθούν από μεριάς σας σε συνεννόηση μαζί μας, και να αποφέρουν οφέλη τόσο στην Ερεσό όσο και στα ΚΤΕΛ Λέσβου. Συνοπτικά:

Α) Ζητάμε η εξυπηρέτηση πολιτών από και προς την Ερεσό να γίνεται από τον δρόμο του Μεσοτόπου.

Β) Ζητάμε να υπάρχει δρομολόγιο από αρχές Μάη και τις Κυριακές.

Γ) Ζητάμε να υπάρχει express δρομολόγιο Μυτιλήνη- Ερεσός έστω Παρασκευή Κυριακή.

Δ) Ζητάμε να μπει γραμμή mini buss που να εκτελεί δρομολόγιο Ερεσού – Σκάλα Ερεσού.

Α) Εξυπηρέτηση μέσω Μεσοτόπου.

Αυτή την στιγμή το ΚΤΕΛ Λέσβου εκτελεί 2 διαδρομές από και προς την Δυτική Λέσβο. Μία από τον «κάτω» δρόμο που περνάει από Παράκοιλα – Άγρα και τερματίζει στον Μεσότοπο. Και μία από τον «πάνω» δρόμο που περνάει από Φίλια – Σκαλοχώρι – Βατούσα, φτάνει Άντισσα όπου εκεί χωρίζονται οι επιβάτες σε άλλα οχήματα για να συνεχίσουν προς Σίγρι και Ερεσό αντίστοιχα.

Αυτό που προτείνουμε είναι το δρομολόγιο του «κάτω» δρόμου να συνεχίσει και να τερματίζει στην Ερεσό. Και το αντίστοιχο βόρεια να συνεχίζει και να τερματίζει στο Σίγρι. Σας ενημερώνουμε ότι όλος ο κόσμος που σχετίζεται με την Ερεσό χρησιμοποιεί κατά 95% τον δρόμο προς Μεσότοπο. Επίσης η διαδρομή αυτή θα είναι πιο σύντομη καθώς δεν θα χρειάζεται να γίνει στάση και αλλαγή οχημάτων όπως συμβαίνει σήμερα στην Άντισσα, ενώ πιστεύουμε ότι και το ΚΤΕΛ Λέσβου επωφελείται καθώς θα χρειάζεται 2 οχήματα για να εκτελέσουν το βόρειο και το νότιο δρομολόγιο αντίστοιχα, από 4 που θέλει με τον υπάρχον σχεδιασμό και τις μοιρασιές των πελατών του με έξτρα στάση στην Άντισσα. Τέλος οι επιβάτες προς Ερεσό θα χαρούν μία πιο όμορφη διαδρομή από τον κάτω δρόμο, ενώ αντίστοιχα θα επωφεληθούν και οι επιβάτες προς Σίγρι καθώς θα φτάνουν πιο σύντομα.

Β) Δρομολόγιο τις Κυριακές.

Προτείνουμε να μπει δρομολόγιο τις Κυριακές από Μάη και όχι αρχές Ιούλη για να στηριχθεί η τουριστική σεζόν. Τον Μάη και τον Ιούνη υπάρχουν πάρα πολλοί φοιτητές και νέα παιδιά της Μυτιλήνης που είτε επισκέπτονται φανατικά την Ερεσό, είτε την γνωρίζουν πολύ καλά ως προορισμό. Όμως πολλοί από αυτούς δεν έχουν μέσο. Το δρομολόγιο της Κυριακής ευνοεί την κοινότητα μας καθώς όλος αυτός ο κόσμος θα μπορεί να οργανώσει ένα τριήμερο για να έρθει στην Ερεσό με υπαρκτό δρομολόγιο την Κυριακή. Ενώ αν αυτό διαφημιστεί σωστά πιστεύουμε ότι θα αποφέρει κέρδη και στα ΚΤΕΛ Λέσβου, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σήμερα.

Γ) Express γραμμή για την Ερεσό.

Όπως γνωρίζεται η Ερεσός αποτελεί τον έναν από τους 3 κορυφαίους τουριστικά προορισμούς πάνω στο νησί. Η δε παραλία Ερεσού είναι η νο1 διεθνώς αναγνωρισμένη παραλία του νησιού και φιλοξενεί χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Προτείνουμε λοιπόν να μπει μία γραμμή express που θα εκτελεί το δρομολόγιο Μυτιλήνη – Ερεσός. Και πιστεύουμε ότι αν μπει Παρασκευή πρωί ή μεσημέρι προς Ερεσό και Κυριακή απόγευμα προς βράδυ προς Μυτιλήνη επιστροφή, ότι και πάλι θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές. Και η κοινότητα μας αλλά και το ΚΤΕΛ Λέσβου.

Δ) Mini Buss για δρομολόγιο Ερεσός – Σκάλα Ερεσού.

Κλείνοντας αιτούμαστε να μπει δρομολόγιο καθημερινά Ερεσού Σκάλα Ερεσού με mini buss. Πρόκειται για το πιο σημαντικό αίτημα. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μία τέτοια εξυπηρέτηση από τα ΚΤΕΛ Λέσβου. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μία αρκετά κερδοφόρα για τα ΚΤΕΛ γραμμή που δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι τώρα. Οι λόγοι είναι οι εξής.

Α) Το φαρμακείο Ερεσού πλέον δεν μετακομίζει στην Σκάλα Ερεσού όπως παλιά. Αποτέλεσμα είναι ο πληθυσμός της Σκάλας Ερεσού, που για 1.5 μήνα περίπου υπόψη φτάνει ίσως και τις 2 χιλιάδες, να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί. Από το να αγοράσουν τα φάρμακα τους ηλικιωμένοι μέχρι ένα τσίμπημα ή ένας τραυματισμός πολίτη χρειάζεται να μεταφερθεί στην Ερεσό για να έχει πρόσβαση σε φαρμακείο. Το δρομολόγιο αυτό ικανοποιεί αυτό το μεγάλο κομμάτι κόσμου.

Β) Πιο αραιά ωράρια αγροτικού στην Σκάλα και στην Ερεσό. Οι δύο αγροτικοί μας δεν είναι καθημερινά στο ιατρείο λόγω ελλείψεων στο ΕΣΥ. Με το προτεινόμενο δρομολόγιο θα μπορούν άνθρωποι να εξυπηρετηθούν από τον αγροτικό της Ερεσού όταν ο άλλος της Σκάλας λείπει και αντίστροφα.

Γ) Εργαζόμενοι στον επισιτισμό και ηλικιωμένοι.

Πολλοί εργαζόμενοι που δουλεύουν στην Σκάλα Ερεσού κατοικούν στην Ερεσό. Το ίδιο και πολλοί ηλικιωμένοι.  Πολλοί από αυτούς δεν έχουν προσωπικό όχημα. Η προτεινόμενη γραμμή θα μπορεί να χρησιμοποιείται καθημερινά και από αυτόν τον κόσμο.

Δ) Τουρίστες.

Παρόλο που η πλειοψηφία των τουριστών κατοικούν στην Σκάλα Ερεσού, υπάρχουν επίσης και τουρίστες που φιλοξενούνται σε καταλύματα στην Ερεσό. Η γραμμή αυτή θα βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς να κυκλοφορούν και στους 2 οικισμούς. Ενώ αντίστοιχα τα καταστήματα της Ερεσού θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν από τους τουρίστες της Σκάλας Ερεσού.

Με βάση όλα τα παραπάνω σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την παραπάνω πρόταση, αλλά και πιστεύουμε ότι η πρόταση αυτή είναι βιώσιμη και θα είναι αρκετά κερδοφόρα και για το ΚΤΕΛ Λέσβου.

Όλα μας τα αιτήματα πιστεύουμε είναι αιτήματα που μπορούν να υλοποιηθούν με καλή συνεννόηση και λίγη οργάνωση. Σχετικά με το 4ο αίτημα μας για το mini buss ως σύλλογος είμαστε στην διάθεση να σας βοηθήσουμε και οικονομικά για να το δοκιμάσετε έστω την καλοκαιρινή σεζόν του 23’. Για περισσότερα παρακαλώ να επικοινωνήσετε μαζί μας το συντομότερο.

Ευχαριστούμε.

Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος.

Share this post