Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος

Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε την Ερεσό και επιχειρούμε να εμπλακούμε στα κοινά για το καλό του τόπου μας, μέσα από την παραγωγή λόγου και δράσεων για ζητήματα που αφορούν την Ερεσό, την φύση και το περιβάλλον που την περιβάλλει.

Θέσεις και κείμενα του συλλόγου.

1 χρόνος Πρωτοβουλία Ερεσού. Ετήσιος απολογισμός.

1 χρόνος Πρωτοβουλία Ερεσού. Ετήσιος απολογισμός.

Με το παρόν κείμενο μοιραζόμαστε τον ετήσιο μας απολογισμό για το έτος 2022. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του συλλόγου μας ο οποίος συστάθηκε τον Δεκέμβρη του 2021.

Υπόθεση Αφεντέλι – Αγώνας για την σωτηρία της μοναδικής παραλίας Ερεσού.

Τα μέλη του συλλόγου γαλουχήθηκαν και ήρθαν κοντά μέσα στον αγώνα υπεράσπισης της παραλίας μας. Ειδικά μέσα από το αυτοοργανωμένο μπλόκο Αφεντέλι. Ο σύλλογος από την άλλη γεννήθηκε την στιγμή που η μπάλα έκαιγε. Αμέσως σήκωσε την ευθύνη του νομικού σκέλους του αγώνα για την υπεράσπιση της παραλίας Ερεσού. Ο Σύλλογος μας έδωσε χρόνο στον Δήμο Δυτικής Λέσβου να ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων που απαιτούσε η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Παράλληλα ήταν έτοιμος για τις νομικές ενέργειες του σε περίπτωση που ο Δήμος δεν θα στήριζε τον αγώνα των κατοίκων. Έτσι αμέσως μετά την έκδοση της άδειας για οικοδόμηση της παραλίας Ερεσού ξεκίνησε σειρά ενεργειών.

Νομικές ενέργειες Συλλόγου.

Στις 31 Μάρτη του 2022 καταθέσαμε αγωγή αμφισβητώντας τον τίτλο ιδιοκτησίας της ιδιώτη. Μία αγωγή στην οποία λίγο καιρό μετά το Ελληνικό Δημόσιο πήρε θέση υπέρ αυτής.

Στις 13 Απρίλη του 2022 κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της οικοδομικής άδειας από κοινού με τον σύλλογο Θεόφραστο και 10 πολίτες. Μία αίτηση ακύρωσης την οποία συμπληρώσαμε εκ νέου με νέο επιχείρημα στις 19 Μάη του 2022. Η αίτηση ακύρωσης μας ήταν να εκδικαστεί από κοινού με την 2η χρονικά αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε για το ζήτημα από 23 συμπολίτες μας. Στις 30 Σεπτέμβρη του 2022 αλλά η πλευρά της ιδιώτη ζήτησε αναβολή. Η συνέχιση της εκδίκασης θα ξεκινήσει στις 30 Ιούνη του 2023. Φυσικά από την 2η αίτηση ακύρωσης των 23ων πολιτών κερδίσαμε και το αίτημα της αναστολής εργασιών που αποτελεί άλλο ένα θετικό στοιχείο στο νομικό σκέλος του αγώνα.

Τέλος στις 6 Ιούνη του 2022 τρία μέλη του συλλόγου μας κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για το σύνολο των ευθυνών της υπόθεσης.

Όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να γίνουν πράξη αν δεν υπήρχε η πολύ δυνατή δικηγορική μας ομάδα. Τους ευχαριστούμε πολύ. Και δεν θα μπορούσαμε επίσης να ξεκινήσουμε αυτή την μάχη αν δεν υπήρχε η τεράστια ανταπόκριση των Ερεσιωτών και των φίλων της Ερεσού. Που μας στήριξαν στο οικονομικό κάλεσμα για τις νομικές ενέργειες τους οποίους ευχαριστούμε επίσης θερμά. Βέβαια ο δικαστικός αγώνας όπως και ο αγώνας για την υπεράσπιση της παραλίας μας συνεχίζεται. Όλοι μας θα πρέπει να παραμένουμε ενημερωμένοι, και να ακολουθούμε τα όσα διαδραματίζονται, σε επίπεδο νομικό, κοινότητας, Δήμου και υπηρεσιών.

Παρεμβάσεις του συλλόγου στην κοινότητα Ερεσού.

1 Παραλία.

Οι παρεμβάσεις μας στην κοινότητα αρχικά για την παραλία Ερεσού σιγά σιγά πήραν συνολικότερο χαρακτήρα. Έτσι πέραν των εκδηλώσεων ενημέρωσης για τον αγώνα υπεράσπισης της παραλίας, ο σύλλογος μας αρχικά υλοποίησε εκδήλωση στις 24 Μάη. Παρουσίασε τις θέσεις του για την καλύτερη χρήση της παραλίας. Εκεί δεσμευτήκαμε από πλευράς μας να υλοποιούμε ένα καθαρισμό παραλίας την βδομάδα για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Έτσι από τον σύλλογο μας υλοποιήθηκαν συνολικά 14 συλλογικοί καθαρισμοί παραλίας.

Επίσης, και βλέποντας την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής ακόμη και για θεμελιώδη ζητήματα όπως η πρόσβαση των επισκεπτών σε δημόσιες τουαλέτες, πήραμε την πρωτοβουλία με μέσο την αυτοοργάνωση και μπήκαμε στις εγκαταλελειμμένες τουαλέτες. Μέλη μας με προσωπική εργασία έκαναν κάποιες βασικές δουλειές (μερεμέτια, βάψιμο, καθάρισμα) ενώ μετά από αίτημα μας στον πρόεδρο του τοπικού ήρθε αποφρακτικό όπου και τις ξεβούλωσε όλες. Ακολούθησε η συνεννόηση μας με υδραυλικό όπου και τοποθέτησε νέα καζανάκια, δωρεά συνχωριανών μας, και έκανε ξανά λειτουργικά τα 2 ουρητήρια.

Λόγω προβλήματος υγείας του όμως η προσπάθεια μας δεν ολοκληρώθηκε μέσα στο καλοκαίρι του 2022. Ωστόσο με τις εργασίες που έχουν γίνει, είναι πλέον πολύ εύκολο η νέα σεζόν να βρει την παραλία Ερεσού με ένα συγκρότημα στολίδι δημοτικών τουαλετών με 3 τουαλέτες και 2 ουρητήρια καθώς και μία τουαλέτα ΑΜΕΑ. Αν υπάρξει ενδιαφέρον από το Δήμο πάντα. Αν όχι και πάλι θα το προσπαθήσουμε με τις μικρές μας δυνάμεις.

2 Πολιτιστικές δράσεις.

Ο σύλλογος μας υλοποίησε στις 30 Απρίλη και 1 Μάη ένα διήμερο μουσικής με συλλογική κουζίνα στο primitive. Επίσης στα τέλη Ιούλη υλοποιήσαμε το 1ο Φεστιβάλ Ελεύθερης Παραλίας Ερεσού. Ένα 7ήμερο Φεστιβάλ με πληθώρα εκδηλώσεων, βιβλιοπαρουσιάσεων, θεάτρου, μουσικού live, έκθεσης φωτογραφίας, σεμιναρίων και άλλων γεγονότων. Ενός Φεστιβάλ που θα παλέψουμε να καθιερωθεί σιγά σιγά με σκοπό να κρατάει ψηλά τον αγώνα για μία Δημόσια και Ελεύθερη παραλία, αλλά και για να δίνει κίνητρο σε ανθρώπους να επισκεφτούν την Ερεσό τις μέρες αυτές. Θυμίζουμε ότι το Φεστιβάλ αυτό βγήκε όντας οικονομικά ανεξάρτητο, χωρίς εισόδους και χορηγούς γεγονός που έχει επίσης την αξία του.

3 Κοινωνική Αλληλεγγύη.

Εξ αρχής ξέραμε ότι ο σύλλογος είναι αναγκαίος για τον νομικό αγώνα για την παραλία Ερεσού. Όμως παράλληλα από την αρχή επιθυμία όλων ήταν και η ενασχόληση με όλα τα ζητήματα που αφορούν την κοινότητα Ερεσού. Μία από τις κεντρικές μας επιδιώξεις είναι και η ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης ως απάντηση σε αυτούς τους πολύ δύσκολους οικονομικά καιρούς για την κοινωνική βάση. Έτσι υλοποιήσαμε μέχρι τώρα 3 μοιράσματα ειδών πρώτης ανάγκης σε σπίτια συχωριανών μας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις βοηθήσαμε οικονομικά ανθρώπους που παλεύουν με σημαντικά ζητήματα υγείας. Στόχος μας είναι τέτοιες αντίστοιχες δράσεις να αποτελούν επίσης την ραχοκοκαλιά του ετήσιου μας προγραμματισμού.

Επίσης ο σύλλογος μας πήρε την πρωτοβουλία και δημιούργησε την πρώτη δομή κοινωνικής αλληλεγγύης το Γιουσουρούμ. Μία δομή μεταχειρισμένων ρούχων και άλλων αντικειμένων που ξεκίνησε την λειτουργία του στις 4 του Δεκέμβρη στο πρώην primitive. Εκεί ο καθένας μπορεί να αφήσει ότι δεν χρειάζεται και πιστεύει ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιον άλλο. Και μπορεί επίσης να πάρει ότι έχει ανάγκη έναντι ενός συμβολικού ποσού που πηγαίνει αρχικά στο ενοίκιο της δομής, και σε δεύτερη φάση στο ταμείο του Συλλόγου μας για την κάλυψη των αναγκών αυτού.

4 Άλλες παρεμβάσεις μας.

Άλλες επίσης μικρές αλλά άξιες αναφοράς κινήσεις μας ήταν οι εξής.

Στις 3 Μάϊου του 2022 αιτηθήκαμε από την Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου, να συνδράμουμε στον καθαρισμό και στην χάραξη μονοπατιού στην Βίγλα. Για να γίνει επισκέψιμος αυτός ο ιστορικός λόφος του τόπου μας. Δυστυχώς μετά από την αρνητική απάντηση της υπηρεσίας δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε.

Στις 30 Μάη τοποθετηθήκαμε σχετικά με την παράνομη χωματερή στο Πιθάρι. Μία πληγή του τόπου μας που δεν τιμάει κανέναν η ύπαρξη της. Στο θέμα αυτό η κατάσταση έχει χειροτερέψει δυστυχώς καθώς και εκεί βλέπουμε αδιαφορία από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου. Θα επανέλθουμε επί τούτου σύντομα.

Στις 26 Ιουλίου από κοινού με τον σύλλογο Θεόφραστο συγκεντρώσαμε και παραδώσαμε αναγκαία είδη πρώτης ανάγκης στο μέτωπο στα Βατερά μόλις 2 μέρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς. Μέρος των εσόδων του Φεστιβάλ μας επίσης πήγε και στους Εθελοντές Πυροσβέστες Ερεσού.

Επίλογος.

Οι κινήσεις μας είναι θα έλεγε κανείς μικρές αλλά πιστεύομε σημαντικές. Αρκετές ή όχι σίγουρα δεν είναι το ταβάνι της δυναμικής μας. Όσο ο σύλλογος μας μεγαλώνει με μέλη και ανθρώπους που μας υποστηρίζουν έστω και έμμεσα, έτσι μεγαλώνει και η παρουσία μας και η δράση μας στην κοινότητα Ερεσού. Η χρονιά κλείνει με το σύλλογο να απαριθμεί 43 μέλη. Ελπίζουμε η δεύτερη χρονιά να μας βρει ακόμη πιο ενεργούς και φυσικά μάχιμους στο ζήτημα της υπεράσπισης της παραλίας μας που δίνει ψωμί στον τόπο, σε κάθε πτυχή του αγώνα, και κόντρα σε όσους θέλουν η βοηθάνε στο χτίσιμο της.

Λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους. Που είτε συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μας, είτε μας στηρίζουν οικονομικά, είτε επιλέγουν να ενημερώνονται από τις σελίδες μας. Η στήριξη σας δεν είναι παρά στήριξη στην Ερεσό, τους ανθρώπους της και το περιβάλλον που τους ενώνει.

Ούτε βήμα πίσω!

Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος.

Share this post