Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος

Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε την Ερεσό και επιχειρούμε να εμπλακούμε στα κοινά για το καλό του τόπου μας, μέσα από την παραγωγή λόγου και δράσεων για ζητήματα που αφορούν την Ερεσό, την φύση και το περιβάλλον που την περιβάλλει.

Ενέργειες για το ζήτημα Αφεντέλι

Το αυτοοργανωμένο μπλόκο Αφεντέλι

Το αυτοοργανωμένο μπλόκο Αφεντέλι

Το Ιστορικό:

Στις 29 του Οκτώβρη η ιδιώτης ήρθε με μπουλντόζα να πραγματοποιήσει τις τομές της αρχαιολογίας πάνω στην παραλία. Μετά από κάλεσμα της πρωτοβουλίας 70 περίπου άτομα της κοινότητας απέτρεψαν την υλοποίηση των τομών.

Εκείνη την ημέρα λοιπόν γεννήθηκε το μπλόκο Αφεντέλι. Από τότε και μέχρι τις 31 Μάρτη το μπλόκο Αφεντέλι διατηρήθηκε όλες τις καθημερινές με δυναμική παρουσία κατοίκων επί 4 σερί μήνες και με κρύο και με ζέστη, και με βροχές και με λιακάδα. Κόντρα στην αδιαφορία, την λάσπη αλλά και την απαισιοδοξία ότι τίποτα δεν αλλάζει!

Αμέσως δημιουργήθηκε κέντρο αγώνα, χάρις την συμβολή 2 συγχωριανών μας που παραχώρησαν αφιλοκερδώς το πρώην primitive για την στέγαση του αγώνα. Στο μπλόκο κάθε Παρασκευή υλοποιούνταν, και ακόμη συνεχίζουν μέχρι την οριστική λύση, συνελεύσεις κατοίκων Ερεσού. Αυτές λειτουργούν οριζόντια δηλαδή χωρίς προεδρεία και αυθεντίες. Σε αυτές συμμετέχει ανοιχτά όποιος το επιθυμεί και εκεί συναποφασίζουμε συλλογικά τα επόμενα μας βήματα.

Οι συνελεύσεις και το ίδιο το μπλόκο Αφεντέλι κατάφεραν και έφεραν κοντά όλες τις κοινωνικές ομάδες του χωριού. Ακόμη και ανθρώπους που είχαν μεγάλες διαφορές κατά το παρελθόν. Αυτό το γεγονός είναι ήδη μία μεγάλη νίκη για την κοινότητα μας, καθώς η ενίσχυση των ανθρώπινων σχέσεων για ένα κοινό σκοπό, θα βοηθήσει μελλοντικά και στα υπόλοιπα ζητήματα της κοινότητας μας.

Στις 21 Φλεβάρη η ιδιώτης, μαζί με την μπουλντόζα και όλη την αστυνομική δύναμη της περιοχής ήρθε ξανά για τις τομές της αρχαιολογίας. Τα αντανακλαστικά της κοινότητας όμως ήταν άμεσα. Σε μισή ώρα είχαν συγκεντρωθεί 120 περίπου άτομα, τα οποία δημιουργώντας το μπλόκο στο γεφύρι δεν επέτρεψαν να περάσει ο τοπογράφος όπως και το κλιμάκιο της αρχαιολογίας. Αποτέλεσμα η ιδιώτης και η μπουλντόζα να αποχωρήσουν ξανά με άδεια χέρια.

Από τις 31 Μάρτη και μετά υπάρχει καθημερινή παρουσία κατοίκων στην περιοχή.

Εν κατακλείδι το αυτοοργανωμένο μπλόκο Αφεντέλι και οι συνελεύσεις κατοίκων Ερεσού, τα event που έγιναν εκεί όπως οι ξεναγήσεις πάνω στην παραλία, οι γνωριμίες και οι ζυμώσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, ήταν το σημαντικότερο κινηματικό εργαλείο της κοινότητας μας. Ήταν το μόνο που επειδή ακριβώς βασίστηκε μόνο στην δυναμική που οι ίδιοι οι κάτοικοι παράγουν, κατάφερε 2 φορές και απέτρεψε τις τομές, αναγκάζοντας την ιδιώτη να βρει άλλο τρόπο να πάρει την έγκριση της αρχαιολογίας.

Η καθημερινή ύπαρξη του, οδήγησε στην αποτροπή του χτισίματος της παραλίας, και αν οφείλουμε κάπου την διατήρηση του τοπίου και της παραλίας μας όπως είναι μέχρι και σήμερα, την οφείλουμε στο μπλόκο Αφεντέλι και στον κόσμο που συμμετείχε με αυτό. Σε κάθε άλλη περίπτωση βάση και του πως κινείται η δημοτική αρχή, η ΥΔΟΜ, η αρχαιολογία και άλλες υπηρεσίες, η παραλία θα είχε ήδη τσιμεντωθεί!

Μόνοι χαμένοι αγώνες λοιπόν

αυτοί που δεν δόθηκαν ποτέ!

Παρακάτω επιπλέον φωτογραφίες από τους συνολικά 4 μήνες ύπαρξης του αυτοογρανωμένου μπλόκου Αφεντέλι:

Share this post