Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος

Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε την Ερεσό και επιχειρούμε να εμπλακούμε στα κοινά για το καλό του τόπου μας, μέσα από την παραγωγή λόγου και δράσεων για ζητήματα που αφορούν την Ερεσό, την φύση και το περιβάλλον που την περιβάλλει.

Πως γεννήθηκε η Πρωτοβουλία Ερεσού

Το ζήτημα του θεματικού πάρκου.

Όλα ξεκίνησαν όταν στις 26 Μάη, όταν η κοινότητα της Ερεσού ενημερώθηκε για την πρόθεση του Δήμου Δυτικής Λέσβου να κατασκευάσει ένα θεματικό πάρκο “ιστορικής μνήμης” στην τοποθεσία Αφεντέλι και συγκεκριμένα σε δημοτικό οικόπεδο 4 στρεμμάτων. Το έργο κατατέθηκε από κοινού με την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε μία εκ των 13ων θεματικών προτάσεων του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης. Ένα πρόγραμμα που κατά τα άλλα βασικό στόχο είχε την χρηματοδότηση έργων που αφορούν τις βασικές υποδομές της κοινότητας. Η ενημέρωση της κοινότητας έγινε από … το facebook. Συγκεκριμένα από τον προσωπικό λογαριασμό του Δημάρχου με ανάρτηση που περιλάμβανε την παρακάτω μακέτα.

Προσπάθεια να περάσει χωρίς διαβούλευση.

Το παρόν έργο επιχειρήθηκε να γίνει νύχτα χωρίς ούτε την ενημέρωση, ούτε την άποψη, ούτε την σύμφωνη γνώμη της κοινότητας. Στην παγίδα της έλλειψης αυτής δημοκρατικών διαδικασιών έπεσαν δυστυχώς στην αρχή και 3 τοπικοί σύμβουλοι της κοινότητας Ερεσού. Σε ένα βιαστικό κείμενο που αναρτήθηκε στις 31 Μάη δήλωσαν τα παρακάτω:

Το βιαστικό του κειμένου φάνηκε από το γεγονός ότι ποτέ δεν έγινε δημοτικό συμβούλιο για το ζήτημα. Αντιθέτως ήταν η οικονομική επιτροπή που ψήφισε τα προτεινόμενα έργα για να ενταχθούν στο Τρίτσης. Από την άλλη οι παραπάνω “υπογραφές” συλλόγων αποδείχτηκαν τουλάχιστον προβληματικές ως προς το πως μαζεύτηκαν. Αφού ποτέ δεν έγιναν συνεδριάσεις των ΔΣ. Στην λίστα των συλλόγων υπήρχε σύλλογος που είναι ανενεργός. Σε ένα τουλάχιστον σύλλογο γονέων έγινε αναφορά από μητέρα ότι δεν αποφάσισε ποτέ ότι είναι θετικός ο σύλλογος αλλά ότι αναμένει επίσημη ενημέρωση. Η πιο ενδεικτική περίπτωση ήταν αυτή του Φορέα Ανάπτυξης και προβολής Ερεσού. Ενώ εμφανίζεται στο κείμενο ως θετικός, αρκετές μέρες μετά και όταν είχαν ξεκινήσει οι αντιδράσεις, συγκεκριμένα στις 10 Ιούνη δήλωσε τα παρακάτω:

Σχετικά με τις θέσεις συλλόγων από την πρώτη στιγμή εναντιώθηκαν ο Σύλλογος των Απανταχού Ερεσίων “Ο Θεόφραστος”, και η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ).

Η κορύφωση της πόλωσης.

Ενδεικτική εικόνα της στάσης του Δήμου Δυτικής Λέσβου είχε και η συνέντευξη του Αντιδήμαρχου Δυτικής Λέσβου στις 4 Ιούνη στο τοπικό μέσο “Στο Νησί”. Μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος, ο οποίος υπόψη έχει δεν έχει 6-7 χρόνια που ήρθε και μένει μόνιμα στην Ερεσό, έδωσε ένα ρεσιτάλ διχασμού της τοπικής κοινότητας και απειλών συχωριανών μας. Όρισε όσους αντιδρούν “μειοψηφία που δεν μένει καν στην Ερεσό, που είναι παραθεριστές”. Επίσης απείλησε ότι “αν σταματήσουν το έργο θα τους μηνύσουμε ζητώντας αποζημίωση, όση κοστίζει το έργο”:

Η γέννηση της πρωτοβουλίας υπεράσπισης παραλίας – αμμουδιάς της Σκάλας Ερεσού.

Μέσα σε αυτό το πολωμένο από την πλευρά του δήμου κλίμα, πρωτόγνωρου διχασμού της κοινότητας μας, αλλά και απειλών, μέσα σε ένα κλίμα όπου επιχειρούνταν να επιβληθεί ένα έργο στην Ερεσό, έργο που ποτέ δεν ζήτησε η ίδια η κοινότητα, χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση ξεκινήσαμε τον αγώνα μας. Πέσαν τα πρώτα τηλέφωνα. Δημιουργήθηκε ένα μέσο οργάνωσης και συνεννόησης των ανθρώπων που ήθελαν να εναντιωθούν στο θεματικό πάρκο στην συγκεκριμένη τοποθεσία. Στήθηκε μία σελίδα στο facebook η οποία μέσα σε 4-5 μέρες είχε 600 μέλη.

https://www.facebook.com/groups/525091718678923

Παράλληλα στήθηκε ένα ιντερνετικό ψήφισμα το οποίο στο τέλος του καλοκαιριού είχε φτάσει τις 2500 χιλιάδες υπογραφές πολιτών.

https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/taxiarhis_verros_dimarhos_dytikis_lesvoy_soste_tin_paralia_eressoy_save_eressos_beach/

Ένα άλλο επίπεδο που μας απασχόλησε άμεσα ήταν αυτό του να αναδείξουμε τις πραγματικές απόψεις της κοινότητας, διαλύοντας την προπαγάνδα που είχε στηθεί. Προπαγάνδα η οποία στο μεταξύ συνέχιζε διαδίδοντας διάφορα ψεύδη, όπως ότι το έργο δεν μπορεί να αλλάξει τοποθεσία, ότι αν δεν γίνει στο Αφεντέλι θα χαθεί ή θα πάει σε άλλη κοινότητα.

Οι πρώτες υπογραφές επιχειρήσεων.

Έτσι συντάχθηκε το παρακάτω κείμενο, το οποίο ξεκίνησαν να υπογράφουν επιχειρηματίες, καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων της Ερεσού, της Σκάλας Ερεσού και του κάμπου.

Το παραπάνω κείμενο υπογράφτηκε από την μεγάλη πλειοψηφία.

  1. Parasol – Χρήστος Βότσης.
  2. Lether shop – Κάρκαλης Κυριάκος.
  3. Μανάβικο – Μιχάλης Γέραλης – Γεωργία Καβρουματζή.
  4. Παγοθήκη – Σπανέλλης Χαράλαμπος.
  5. Chai Shop – Αλίκη Μήτσου.
  6. Νοτιάς Jazz Bar – Θεόδωρος Ζαφειρίου.
  7. Villa Notia – Ασπασία Σιδεράτου.
  8. Εργαστήρι κεραμικής Terracotta – Ηλέκτρα Βάλαση.
  9. Εστιατόριο Καραβόγιαννος – Παναγιώτα Τελωνιάτη.
  10. Gaga Animal Care – Gerisen Trice
  11. Flamingo beach bar – Anita Leadsfard
  12. Εστιατόριο Άδωνης – Νίκος Καλιαλής.
  13. Εστιατόριο Σαρδέλας – Δάλλας Κωνσταντίνος.
  14. Fairytale – Ανθοφίλη Τελωνιάτη.
  15. Watersports Eresos – Χατζηδιαμαντής Γεώργιος.
  16. Pure cafe Juicery – Χατζηδιαμαντής Γιάννης.
  17. Αποθήκη – Κούκου Κορώνεα.
  18. Σουβλατζίδικο το Στενάκι – Κώστας Κωνσταντινίδης.
  19. Krinelos and sun, Πανσιόν Κρινέλος – Κρινέλος Φίλιππος.
  20. Exis – Πένυ Μεξή.
  21. Los Amigos – Χριστόφορος Κόβρας.
  22. Μίνι μάρκετ -Χρυσάνθη Γιαννακέλου Ιωάννης Χαχαλάς.
  23. Κοσμήματα Ήφαιστος – Δημήτρης Αιβαζέλης.
  24. Hara beach bar – Shagan Roz, Dragan Pavlovits.
  25. Μανάβικο το φρέσκο – Τσαλαβούτης Ραφαήλ.
  26. Εργαστήρι Κεραμικής – Μαγδαλινή Βασίλα
  27. Etoile Wine Bar Restaurant – Χριστίνα Ναθαναήλ.
  28. Θαλασσάκι – Δέσποινα Ιωσηφέλλη.
  29. Eresos ilios apartments – Χριστίνα Ιωσηφέλλη.
  30. Αρχιτεκτονικό γραφείο Χριστίνα Ιωσηφέλλη.
  31. ΚΟΙΝΣΕΠ Κολλεκτίβα Ερεσού – Κ.Π, Κ.Σ., Β.Κ, Η.Μ.,
  32. Stay Salty – Κόβρας Μιχαήλ.
  33. Cafe bar ο Γυαλός -Χαχαλάς Χρήστος.
  34. Εστιατόριο το Σουλάτσο – Σαράντης Τζινιέρης.
  35. Εστιατόριο Eresos Palace – Ρουμελιώτης Παναγιώτης.
  36. Joanna Mini market – Ρουμελιώτης Ευάγγελος.
  37. Matahari – Χρήστος Τρέντος.
  38. Ξενοδοχείο Γαλήνη – Φανή Γαληνού.
  39. Μαργαριτάρι cafe – Παπαχαρισης Χάρης.
  40. Cafe bar Άμμος – Δέσποινα Καρακουση.
  41. Motto motion – Τζηνιέρης Γιώργος.
  42. Εστιατόριο η Γοργόνα – Φρατζής Μιχάλης.
  43. Beach bar Avatara – Ευαγγελία Λυμπεροπούλου.
  44. Beds and cotton – Van den ros.
  45. Εστιατόριο Passioni – Στεφανία Πασσόνη.
  46. Σουβλατζίδικο Οβελίξ – Αγάς Παναγιώτης.
  47. Τουριστκό Λουκά Κόβρα – Θεοδοσίου Χαριτίνη.
  48. Μικρή Αγορά – Καταχανάς Γιαννης.
  49. Φαρμακείο – Σταυρούλα Κούκου.
  50. Πορτοκάλι bar – Σακαλίδου Αλεξάνδρα.
  51. Μεζεδοπωλείο Μαρμίτα – Μαρία Λάγου.
  52. Ενοικιαζόμενα «Καρυδιά» – Αθηνά Καρύδη.
  53. Ενοικιαζόμενα «Ζαΐρα» – Βαίου Μιχάλης.
  54. Ξενοδοχείο «Το κύμα» – Χρυσοστόμου Ανδρομάχη.
  55. Πανσιόν Ερεσός – Κουρουβακάλη Δέσποινα.
  56. Ξενοδοχείο Σαπφώ η Ερέσια – Φραντζή Μαριάννα.
  57. Ενοικιαζόμενα Δωμάτια, Μίνι μάρκετ – Λουκάς Κόβρας.
  58. Σουβλατζίδικο Αντώνης – Αντώνης Φραντζής.
  59. Studios “Παραδεισος” – Κρίτων Τζουραμάνης.
  60. Ενοικιαζόμενα “Ψάμος” – Χατζηδουμάνης Ιωάννης.
  61. “Ilaira” – Χαραλαμπίδης Ευάγγελος.
  62. Ενοικιαζόμενα δωμάτια – Τσορού Πετρούλα.
  63. Food by Aj – Aj Tear.
  64. Mellow Yellow – Γιώργος Μαρτίνεζ.

Η πρώτη επίσημη τοποθέτηση του αγώνα.

Από την άλλη με την πρώτη ευκαιρία που μας δόθηκε δημοσιοποιήσαμε τις θέσεις μας, και τα επιχειρήματα μας ως πρωτοβουλία υπεράσπισης παραλίας και συγκεκριμένα σε συνέντευξη που έδωσε άτομο της προσπάθειας στην ΕΡΑ Αιγαίου στις 15 Ιούνη.

Κάλεσμα του Δήμου για “ενημέρωση” στην Καλλονή.

Στις 13 Ιούλη και όσο συνεχίζαμε τον αγώνα με ενημέρωση και συσπείρωση στην κοινότητα, και με τις αντιδράσεις της, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου κάλεσε πολίτες και φορείς της Ερεσού στο αμφιθέατρο της Καλλονής για ενημέρωση για το ζήτημα του θεματικού πάρκου. Εκεί έγινε μία παρουσίαση από την Αντιδήμαρχο του Δήμου Δυτικής Λέσβου, η οποία ήταν ελλιπής από όλες τις πλευρές. Η πρωτοβουλία υπεράσπισης παραλίας τοποθετήθηκε και στην Καλλονή, ανέδειξε ξανά τους λόγους για τους οποίους εναντιώνεται στο θεματικό πάρκο στην συγκεκριμένη τοποθεσία και πρότεινε και ρεαλιστικές αντιπροτάσεις χωροθέτησης του έργου εντός της κοινότητας.

Στο τέλος της κουβέντας ο Δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα έρθει στην Ερεσό να κάνει ενημέρωση για το ζήτημα. Το αίτημα αυτό μπήκε από πολλούς Ερεσιώτες που ήταν παρών στην καλλονή. Στην βάση ότι ένα ζήτημα που αφορά την Ερεσό θα πρέπει να κουβεντιάζεται στο ίδιο το χωριό ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι του.

Τελικά η ενημέρωση δεν έγινε ποτέ στην κοινότητα. Αντ’ αυτού η πρωτοβουλία υπεράσπισης παραλίας πραγματοποίησε εκδήλωση για το ζήτημα. Στις 6 Αυγούστου στο λιμάνι της Σκάλας Ερεσού παρουσία 100 περίπου ανθρώπων.

Ησυχία πριν την καταιγίδα.

Για τον επόμενο δίμηνο υπήρχε μία ησυχία, κάτι που έδειχνε ότι μάλλον ο Δήμος θα αναμένει το αν θα εγκριθεί το έργο στο “Αντώνης Τρίτσης” και μετά θα έπαιρνε την τελική του απόφαση. Την ησυχία αυτή ήρθε να ταράξει συγχωριανός μας ο οποίος ανέδειξε στις 22 Οκτώβρη ότι όλα αυτά που οι υπερασπιστές του έργου αυτού όριζαν ως “σενάρια επιστημονικής φαντασίας”, υποβαθμίζοντας τον ρόλο του δούρειου ίππου που είχε το θεματικό πάρκο για το χτίσιμο της παραλίας της κοινότητας, ήταν τελικά μία πικρή αλήθεια.

Ανακαλύφθηκε στην Διαύγεια ότι η υπηρεσία δόμησης της Δήμου Δυτικής Λέσβου είχε ήδη δώσει από τις 18 Δεκέμβρη του 2020 (!) προέγκριση σε ιδιώτη που επιχειρεί να ορίσει ως οικόπεδο, μεγάλο κομμάτι της παραλίας μας δίπλα από το δημοτικό που ήταν να γίνει το θεματικό πάρκο, για την κατασκευή πολυτελών κατοικιών, πισίνα, χώρου μπαρ και εστιατορίου, και γηπέδου μπιτς βόλευ. Και όλα αυτά ενώ εκκρεμεί η απόφαση της προσφυγής του Δήμου στο ΣΤΕ, για το εγκληματικό ΦΕΚ36 του 2012.

Αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις από το θεματικό στην κοινότητα μας. Αντιδράσεις οι οποίες οδήγησαν και στην απόφαση της ομόφωνης εναντίωσης του τοπικού συμβουλίου Ερεσού στις 26 Οκτώβρη.

Το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο για το Αφεντέλι.

Αμέσως μετά δηλαδή στις 29 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε δημοτικό συμβούλιο στην Αγία Παρασκευή το οποίο και αποφάσισε ως προς το θεματικό πάρκο την αναστολή της κατασκευής του στην τοποθεσία Αφεντέλι έως ότου βγει η απόφαση του ΣΤΕ. Παράλληλα αν το θεματικό πάρκο πάρει νωρίτερα την χρηματοδότηση από το Αντώνης Τρίτσης, τότε αυτό να γίνει σε τοποθεσία που θα υποδειχθεί από την τοπική κοινωνία και το τοπικό συμβούλιο Ερεσού, και αν δεν βρεθεί άκρη δεν θα γίνει καθόλου.

Αυτή ήταν μία πρώτη νίκη της προσπάθειας και της δυναμικής που είχε αναπτυχθεί στην Ερεσσό!

Η ιδέα για τον σύλλογο Πρωτοβουλία Ερεσού.

Σιγά σιγά και μέσα στην πρωτοβουλία υπεράσπισης παραλίας άρχισε να μπαίνει ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού η ιδέα για την δημιουργία ενός νέου περιβαλλοντικού – κοινωνικού συλλόγου που θα δραστηριοποιείται στην Ερεσό. Ο στόχος θα ήταν η δυναμική αυτή που εκφραζόταν στο ζήτημα του θεματικού πάρκου, να αυξηθεί, να συσπειρώσει ακόμη περισσότερο κόσμο και να πάρει και νομική υπόσταση. Η νομική υπόσταση κρίθηκε σημαντική ιδιαίτερα για την ιδέα του να τρέξουμε όλες τις νομικές διαδικασίες ώστε να ανακηρυχθεί το Αφεντέλι προστατευόμενο τοπίο στην βάση του να δημιουργηθεί άλλο ένα νομικό ανάχωμα σε όποιον καταπατητή λιγουρεύεται την παραλία μας.

Παράλληλα μας ενδιέφερε να στηθεί ένας σύλλογος που θα βασίζεται σε μία διαφορετική κουλτούρα συμμετοχής στα κοινά. Από τον τρόπο που θα αποφασίζει (ομοφωνία, οριζοντιότητα) μέχρι τον τρόπο που θα δρα (αυτοοργάνωση, αυτονομία οικονομική, αυτονομία πολιτική, αλληλεγγύη).

Έτσι τέλη καλοκαιριού βάλαμε μπρος την ιδέα. Για όλο το μήνα Σεπτέμβρη ακολούθησε καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης για τα απαραίτητα έξοδα για την δημιουργία συλλόγου η οποία και στηρίχθηκε και με το παραπάνω από τους Ερεσιώτες και φίλους της Ερεσού.

Μετά και από την λήξη της καμπάνιας αυτής, μαζεύτηκαν και τα πρώτα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου Πρωτοβουλία Ερεσού, 30 στον αριθμό και ξεκινήσαμε!

 Πρωτοβουλία Ερεσού