Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος

Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε την Ερεσό και επιχειρούμε να εμπλακούμε στα κοινά για το καλό του τόπου μας, μέσα από την παραγωγή λόγου και δράσεων για ζητήματα που αφορούν την Ερεσό, την φύση και το περιβάλλον που την περιβάλλει.

Ερεσός Λέσβου

Ερεσός Λέσβου

Η Ερεσός της Λέσβου.

Η Ερεσός είναι το μεγαλύτερο κεφαλοχώρι της Δυτικής Λέσβου. Σήμερα έχει περίπου 1.400 μόνιμους κατοίκους. Έχει μεγάλη ιστορία που πάει πίσω στα αρχαία χρόνια. Ήταν η μία από τις Πόλεις – Κράτη της Λέσβου. Γνωστές φυσιογνωμίες της αρχαιότητας από την Ερεσό είναι η λυρική ποιήτρια Σαπφώ και ο φιλόσοφος Θεόφραστος.

Η περιοχή της Ερεσού αποτελείται από τους οικισμούς Ερεσός (χωριό) και Σκάλα Ερεσού (γιαλός) που βρίσκεται παραθαλάσσια στο ανατολικό άκρο της παραλίας Ερεσού. Οι δύο οικισμοί απέχουν 4 χιλιόμετρα μεταξύ τους. Τους δύο οικισμούς χωρίζει ο κάμπος Ερεσού. Στο παρελθόν ο κάμπος Ερεσού ήταν πολύ παραγωγικός.

Η τοπική οικονομία της Ερεσού.

Οι δύο βασικοί τομείς της τοπικής οικονομίας είναι η αγροκτηνοτροφία και ο τουρισμός. Ως προς την κτηνοτροφία, μέχρι και πριν λίγα χρόνια στην Ερεσό λειτουργούσε αγροκτηνοτροφικός συνεταιρισμός με δική του ΠΟΠ φέτα. Από την άλλη στον τουριστικό κλάδο η περίοδος διαρκεί περίπου 6 μήνες. Ξεκινάει κάπου στα μέσα Απρίλη και ολοκληρώνεται στα μέσα Οκτώβρη.

Η παραλία Ερεσού.

Η παραλία Ερεσού έχει μήκος 3,5 περίπου χιλιομέτρων. Στο ανατολικό της άκρο συναντάμε τον οικισμό με τις γνωστές γραφικές εξέδρες του. Στο δυτικό άκρο η παραλία έχει μέσο μήκος 50 μέτρα. Εκεί συναντάμε και το Φοινικόδασος Ερεσού. Η περιοχή είναι εντός 2 ζωνών natura. Η παραλία αποτελεί τον νο1 πόλο έλξης τουριστών πάνω στο νησί. Κυρίως για την μοναδικότητα της καθώς συνδυάζει το άγριο τοπίο που την περιβάλει, με τον δημόσιο και ελεύθερα προσβάσιμο χαρακτήρα της.

Ο Ψαροποταμός και οι χελώνες Ερεσού.

Στο δυτικό άκρο της παραλίας Ερεσού εκβάλει ο ποταμός Χαλάνδρα. Το δέλτα του, ο Ψαροποταμός το καλοκαίρι είναι μία λίμνη ημίγλυκου νερού δίπλα από την παραλία. Εκεί ζούνε δεκάδες χελώνες και ψάρια. Ο Ψαροποταμός είναι και πέρασμα πολλών σπάνιων αποδημητικών πουλιών. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που ως μικρός νησιωτικός υγρότοπος έχει ειδικό κωδικό προστασίας.

Ερεσός Λέσβου. Ιδανική επιλογή για εναλλακτικό τουρισμό.

Η Ερεσός αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή για εναλλακτικό τουρισμό. Προσφέρει ηρεμία, συνδυαστικά με δεκάδες διαδρομές για πεζοπορία ή ποδηλασία σε ένα μοναδικό άγριο ηφαιστιογενές φυσικό τοπίο. Είναι ιδανικό μέρος για bird watching. Στην παραλία υπάρχει σημείο για ελεύθερο camping με παράδοση 50 ετών. Σε μέρος της παραλίας έχει επίσης νομιμοποιηθεί κοινωνικά ο γυμνισμός. Τέλος λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Ερεσό μπορεί κανείς να επισκεφτεί και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι.

Άλλο ένα στοιχείο που καθιστά διαφορετική την Ερεσό.

Ένα άλλο στοιχείο που καθιστά την κοινότητα της Ερεσού διαφορετική είναι ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της. Στην Ερεσό συναντά κανείς μία μεγάλη κοινότητα λεσβιών γυναικών λόγω της καταγωγής της Σαπφούς. Η κοινότητα των γυναικών ξεκίνησε να σχηματίζεται την δεκαετία του 80′. Κάθε Σεπτέμβρη διεξάγεται και το Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικών.

Στην Ερεσό υπάρχει γενικώς μεγάλη κοινότητα μέτοικων. Από ανθρώπους που έφυγαν από τα μεγάλα αστικά κέντρα και βρήκαν την δική τους Ιθάκη στην Ερεσό.

Τέλος στον κάμπο της Ερεσού υπάρχει ένα μεγάλο κέντρο διαλογισμού. Θα βρείτε επίσης δύο κέντρα φιλοξενίας αδέσποτων σκυλιών, όπως και ένα κέντρο φιλοξενίας για Γαϊδουράκια.

Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος.