Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος

Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε την Ερεσό και επιχειρούμε να εμπλακούμε στα κοινά για το καλό του τόπου μας, μέσα από την παραγωγή λόγου και δράσεων για ζητήματα που αφορούν την Ερεσό, την φύση και το περιβάλλον που την περιβάλλει.

Θέσεις και κείμενα του συλλόγου.

Η θέση μας για το πάρκινγκ του Ρουμελιώτη.

Η θέση μας για το πάρκινγκ του Ρουμελιώτη.

Με αφορμή την Δήλωση του αντιδημάρχου με την γνωστή απαξιωτική, διχαστική και ειρωνική εδώ και χρόνια συμπεριφορά προς την κοινότητα και τους κατοίκους της, δήλωση στην οποία έκανε αναφορά στον σύλλογο μας θα θέλαμε να τοποθετηθούμε επί τι ευκαιρίας για το ζήτημα στο πάρκινγκ του Ρουμελιώτη.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που καταπιανόμαστε με το ζήτημα αυτό. Δεν έχει γίνει δηλαδή καμία ενέργεια από μεριάς του συλλόγου μας, καμία κίνηση για οτιδήποτε αφορά το πάρκινγκ αυτό. Ό,τι έχει ειπωθεί για τον σύλλογο μας είναι λάσπη για να δημιουργήσει και πάλι τεχνητό κλίμα πόλωσης στο χωριό. Μέσα στην σεζόν, όπως έγινε όλως τυχαίως και πέρυσι με το θεματικό πάρκο. Όλα αυτά εις βάρος της Ερεσού. Παρακάτω λοιπόν δημοσιοποιούμε την συνολική μας θέση για το ζήτημα.

Χρόνιο πρόβλημα, γνωστό σε όλους.

Το πάρκινγκ στου Ρουμελιώτη είναι ένας χώρος που επί σειρά ετών έχει πολλά προβλήματα. Τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους, και στους κατοίκους και στην Δημοτική Αρχή. Συγκεκριμένα υπάρχει πρόβλημα με την σκόνη για την τριγύρω περιοχή, ειδικά τις μέρες που έχει δυνατό αέρα. Υπάρχει έλλειψη σκιάς καθώς δεν υπάρχουν δέντρα σε ικανό αριθμό να δώσουν με φυσικό τρόπο σκίαση και άρα καταλληλότερες συνθήκες θερμοκρασίας ειδικά μέσα στον καύσωνα. Επίσης δεν υπάρχει καμία υποδομή για τα νερά με αποτέλεσμα το χειμώνα το πάρκινγκ να μετατρέπεται σε λίμνη ή και να έχουν πρόβλημα οι παρακείμενες ιδιοκτησίες.

Τέλος βάση των αναγκών της κοινότητας έχει έλλειψη σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τους κάδους απορριμμάτων αλλά και έλλειψη δημόσιων τουαλετών όπου με την τοποθέτηση τους εκεί οι επισκέπτες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα θεμελιώδη με την άφιξη τους στην κοινότητα όπως γίνεται σε χιλιάδες μέρη στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Από την άλλη όλοι, κάτοικοι και Δημοτική Αρχή επίσης γνωρίζουν, ότι η Σκάλα Ερεσού έχει μεγάλο θέμα με την έλλειψη θέσεων πάρκινγκ. Ειδικά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Είναι οι δύο μήνες όπου σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να κλείνουν. Κάτι το οποίο είναι λογικό και εύκολο να υπολογισθεί για οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτά.

Τι περιμέναμε να γίνει, και τι έγινε…

Από την στιγμή λοιπόν που όλα αυτά τα προβλήματα υφίστανται χρόνια τώρα, βάση λογικής αλλά και νόμου περιμέναμε ο Δήμος να έφερνε μία σοβαρή μελέτη όπου και θα προέβλεπε όλα τα παραπάνω. Όπου άρα θα γινόταν ένα σοβαρό έργο που θα διασφαλιζόταν η βιωσιμότητα του. Με τον τρόπο αυτό θα έλυνε με ένα έργο πολλά ζητήματα και του χώρου συνδιαστικά με μέρος των αναγκών της κοινότητας ικανοποιώντας τους πάντες, και φυσικά κανένας δεν θα έφερνε αντίρρηση.

Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Αντίθετα ο Δήμος κινήθηκε πάλι με προχειρότητα. Προσπαθώντας να ρίξει απλώς πίσσα που είχε περισσέψει από άλλο έργο του, πήγε να το κάνει χωρίς την απαραίτητη μελέτη που θα προβλέπει τα θεμελιώδη, και πήγε να το κάνει Ιούλιο μήνα!

Κλείνοντας και με βάση τα παραπάνω θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής. Η Ερεσός έχει ανάγκη από πολλά έργα. Έργα που θα γίνουν με σοβαρότητα και σεβασμό στην κοινότητα και τον παραδοσιακό χαρακτήρα της, έργα που θα είναι βιώσιμα. Έχουμε ανάγκη ειδικά για έργα συντήρησης και ανανέωσης των βασικών υποδομών της κοινότητάς μας. Για την ύδρευση, την άρδευση, τον βιολογικό, το φράγμα και πολλά άλλα. Σε όλα αυτά τασσόμαστε υπέρ της άμεσης σοβαρής και εμπεριστατωμένης υλοποίησης τους.

Η θέση του συλλόγου μας για το ζήτημα.

Σχετικά με το πάρκινγκ η Πρωτοβουλία Ερεσού είναι υπέρ της υλοποίησης μίας μελέτης που θα προβλέπει όλα τα παραπάνω. Που θα συμβαδίζει με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού δίνοντας στην Ερεσό ένα έργο όπως αρμόζει στο μέγεθός της. Είμαστε κάθετα ενάντια στο να βαφτίζονται έργα τα απομεινάρια τσιμέντου και πίσσας άλλων έργων άλλων κοινοτήτων. Όπως και θα μας βρείτε απέναντι σε κάθε έργο που θα γίνεται άρπα κόλλα χωρίς μελέτες. Τα άρπα κόλλα πέρα από προβληματικά είναι και πονηρά.

Να αναφέρουμε επίσης για την σύγκριση με το πάρκινγκ στην είσοδο του χωριού, όπου επίσης δεν προϋπήρχε κάποια μελέτη. Να τονίσουμε τα εξής: πρώτον, αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αποφανθούν οι ειδικοί. Δεύτερον, από την στιγμή που σήμερα υπάρχει η γνώση καλό είναι να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος. Δηλαδή πρώτα πίσσα και μετά τρύπες για όλα τα αναγκαία!

Τέλος εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους της περιοχής που αντέδρασαν θέτοντας μία σειρά από λογικότατα ερωτήματα. Αν κάποιος πρέπει να απολογηθεί τότε αυτή είναι η Δημοτική Αρχή και όχι οι κάτοικοι.

Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος.

Share this post