Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος

Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε την Ερεσό και επιχειρούμε να εμπλακούμε στα κοινά για το καλό του τόπου μας, μέσα από την παραγωγή λόγου και δράσεων για ζητήματα που αφορούν την Ερεσό, την φύση και το περιβάλλον που την περιβάλλει.

Θέσεις και κείμενα του συλλόγου.Περιβαλλοντικά Ζητήματα

Η παραλία Ερεσού και οι θαλάσσιες χελώνες.

Η παραλία Ερεσού και οι θαλάσσιες χελώνες.

Η παραλία Ερεσού και οι θαλάσσιες χελώνες.

«Υπάρχουν επτά είδη θαλάσσιων χελωνών στον κόσμο. Απ’ αυτά στα νερά της Μεσογείου κολυμπούν τρία είδη. Η caretta caretta, η χελώνα Μίδας (ή πράσινη χελώνα,) και η δερματοχελώνα. Που είναι η πιο μεγάλη απ’ όλες. Μπορεί να φτάσει τα 900 κιλά. Από θαλάσσιες χελώνες μόνο η caretta caretta έρχεται για ωοτοκία στις ελληνικές ακτές όπως η παραλία Ερεσού.

Η περίοδος ωοτοκίας ξεκινά τα τέλη Μαΐου και τελειώνει τα τέλη Αυγούστου. Οι χελώνες φτιάχνουν τις φωλιές τους το βράδυ διότι τις φοβίζουν τα φώτα, ο θόρυβος και η ανθρώπινη παρουσία. Επίσης γιατί  θέλουν να αποφύγουν τη ζέστη της ημέρας. Τα αυγά εκκολάπτονται από τα τέλη Ιουλίου έως τα μέσα Οκτωβρίου. Μετά από µια περίοδο επώασης  50-60 ημερών, ανάλογα με τη θερμοκρασία της άμμου. Καθώς οι νεοσσοί βγαίνουν από τα αυγά, αγωνίζονται για να αναρριχηθούν στην επιφάνεια. Επειδή το οξυγόνο είναι λίγο, αυτή η προς τα πάνω κίνηση μπορεί να διαρκέσει 2-4 ημέρες.

Όταν φτάσουν στην επιφάνεια της άμμου, κατά τη διάρκεια της ημέρας, παύουν οποιαδήποτε περαιτέρω κίνηση. Διότι οι υψηλές θερμοκρασίες τους αδρανοποιούν. Περιμένουν ακριβώς κάτω από την επιφάνεια έως ότου η άμμος δροσίσει τη νύχτα ή νωρίς το πρωί. Τότε εξέρχονται μαζικά και τρέχουν προς τη θάλασσα. Μια µμεγάλη ομάδα αναδύεται τη πρώτη νύχτα και ακολουθούν μικρότερες ομάδες τις επόμενες 10 ημέρες. Από μια φωλιά 110 αυγών μπορεί να βγουν 35-50 νεοσσοί την πρώτη φορά. Μετά για 2-10 ακόμη μέρες να βγουν 2-3 μικρότερες ομάδες των 5-20 νεοσσών. Το φύλο των νεοσσών καθορίζεται από τη θερμοκρασία μέσα στη φωλιά. Γι’ αυτό και η φυσική ποιότητα της άμμου είναι εξαιρετικά σημαντική ώστε να μην επηρεάζονται οι πληθυσμοί και η κατανομή τους.

Θαλάσσιες χελώνες. Τα πρώτα βήματα στην ζωή.

Η πορεία τους στη ζωή ξεκινά με πολλούς εχθρούς όπως καβούρια, γλάρους, ψάρια, αλλά και γάτες ή αλεπούδες (στην περίπτωση της Ερεσού). Αλλά και κινδύνους όπως οι ανθρώπινες δραστηριότητες στις παραλίες και στη θάλασσα. Μόνο 1 στα 1000 χελωνάκια θα επιβιώσει για να ενηλικιωθεί!

Οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα είναι η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων που τα φιλοξενούν. Υποβάθμιση παραλιών φωλεοποίησης από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του παράκτιου χώρου (τουριστικές και άλλες υποδομές, έργα διαμόρφωσης της παραλίας). Από την εντατική τουριστική χρήση των παραλιών (ομπρέλες, ξαπλώστρες, κλπ) κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Ενώ τεχνητός φωτισμός (φωτορύπανση) αποπροσανατολίζει τα μικρά, η διάβρωση των παραλιών.»

Ρύπανση και επιπτώσεις στις Θαλάσσιες χελώνες.

Οι επιπτώσεις της ρύπανσης είναι σημαντικές και πολυποίκιλες. Οι θαλάσσιες χελώνες μπερδεύουν τα πλαστικά απορρίμματα, ιδιαίτερα τις σακούλες, με μέδουσες, τις τρώνε και αυτό τις οδηγεί σε πνιγμό ή ασιτία. Επίσης, οι νεοσσοί μπορεί να παγιδευτούν σε επιπλέοντα απορρίμματα.» (αποσπάσματα από το κείμενο της Μαρίας Βασιλείου
Βιολόγου- Ωκεανογράφου.)

Η παραλία Ερεσού και οι Θαλάσσιες χελώνες.

Στην παραλία Ερεσού παρατηρούμε σποραδική φωλεοποίηση Θαλάσσιας χελώνας. Υπάρχει ήδη ένα συμβάν καταγεγραμμένο σε βίντεο πριν 3 περίπου χρόνια. Όταν χελώνα βγήκε να γεννήσει στο ύψος της οργανωμένης πλαζ. Επίσης δύτης της περιοχής έχει ενημερώσει ότι σε καταδύσεις έχει δει Θαλάσσιες χελώνες να περνάνε από την περιοχή.

Παρακαλούμε τον κόσμο που περπατάει τις πρωινές ώρες στην παραλία Ερεσού, να ενημερώσει τον σύλλογο μας σε περίπτωση που παρατηρήσει χνάρια που ξεκινάνε από την θάλασσα προς την στεριά. Ώστε να φροντίσουμε υπεύθυνα για όλα τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν στην συνέχεια.

Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος.

Share this post