Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος

Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε την Ερεσό και επιχειρούμε να εμπλακούμε στα κοινά για το καλό του τόπου μας, μέσα από την παραγωγή λόγου και δράσεων για ζητήματα που αφορούν την Ερεσό, την φύση και το περιβάλλον που την περιβάλλει.

Θέσεις και κείμενα του συλλόγου.

Σχετικά με την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης του ΚΚΕ για την δημιουργία επιτροπής αγώνα.

Με αφορμή το κείμενο της Λαϊκής Συσπείρωσης Ερεσού όπου ζητάει την δημιουργία επιτροπής αγώνα για το ζήτημα της παραλίας θα θέλαμε να ξανά τοποθετηθούμε ως πρωτοβουλία Ερεσού, σε αυτή την κρίσιμη για τον αγώνα μας ώρα. Η θέση μας ως πρωτοβουλία είναι ξεκάθαρα αρνητική στην δημιουργία της επιτροπής αγώνα και θα θέλαμε να εξηγήσουμε στους συνχωριανούς μας τους λόγους που μας οδηγούν σε μία τέτοια στάση.

Ως μελλοντικός σύλλογος στόχο έχουμε να κινούμαστε στην βάση του αδιαμεσολάβητου αγώνα και της αυτοοργάνωσης. Δοκιμάζοντας αυτούς τους μήνες αυτή την πολιτική βάση για να αγωνιστούμε για την παραλία μας, παρατηρήσαμε ότι γεννήθηκε μία δυναμική δίχως προηγούμενο για το χωριό μας και το ζήτημα της παραλίας. Πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες. Ένας ότι με την αυτοοργάνωση δόθηκε η δυνατότητα σε όλο τον κόσμο να συνδιαμορφώσει στον αγώνα, και να συμμετέχει ενεργά και πετυχημένα, σε αντίθεση με την ιεραρχική κουλτούρα των επιτροπών. Στην βάση αυτή συμπλέουν ακόμη και πρώην αυτοδιοικητικοί της Ερεσού και άλλες σημαντικές προσωπικότητες που διαφωνούν με την δημιουργία επιτροπής, που ασπάζονται δηλαδή την πολιτική κουλτούρα που βασίζεται η προσπάθεια μας.

Επιπλέον τις Παρασκευές στο μπλόκο γίνονται συνελεύσεις κατοίκων Ερεσού όπου και εκεί δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής όλων στην λήψη αποφάσεων, η δυνατότητα δηλαδή οι ίδιοι οι κάτοικοι να συνδιαμορφώνουν τα επόμενα βήματα του αγώνα μας. Δεν αποκλείεται ποτέ και κανείς. Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι να συμμετέχουν.

Επίσης αυτό το μοντέλο μας έδωσε την δυνατότητα να είμαστε πολύμορφοι, και άρα το εύρος των κινήσεων μας να μην περιορίζεται σε στεγανά ή κινήσεις λίγων ατόμων. Τέλος το γεγονός ότι στην θέση ενός ιεραρχικού μοντέλου αγώνα, έχουμε τις μαζικές συνελεύσεις κατοίκων, μας δίνει την δυνατότητα να παραμένει ο αγώνας Α-κομμάτιστος, να μην μπορεί δηλαδή να ελεγχθεί από κανέναν τρίτο, φορέα ή κόμμα, παράγοντας που έχει επιδράσει θετικότατα στην συσπείρωση του χωριού μας.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η αυτοοργάνωση του αγώνα να καταφέρει να κάνει γνωστό τον αγώνα της Ερεσού σε όλα τα μήκη της χώρας και όχι μόνο. Κατάφερε να δημιουργήσει τέτοιους τριγμούς στο δήμο, που οι κομματικές παρατάξεις ούτε που είχαν ονειρευτεί ποτέ, από την Καράβα και μετά. Κατάφερε επίσης το πιο ουσιώδες, να υπερασπιστεί την παραλία, με το άμεσο κάλεσμα της όταν η ιδιώτης ήρθε να κάνει τις τομές με την αρχαιολογία στις 29-11. Κατάφερε να στήσει και να κρατάει το μπλόκο Αφεντέλι, το οποίο παραμένει ως ανάχωμα αγώνα, παρών και θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι τις 18 Μάρτη. Έχει καταφέρει τέλος να συνεννοείται με δικηγόρους που θα αναλάβουν την υπόθεση μας και θα μας δυναμώσουν και νομικά.

Από την άλλη δεν κατανοούμε καθόλου, την λογική της δημιουργίας μία επιτροπής αγώνα, ενός δεύτερου πόλου στον αγώνα για την υπεράσπιση της παραλίας του χωριού. Πιστεύουμε ότι αυτή μόνο κινδύνους κρύβει, είτε κομματικού χρωματισμού, είτε αποσυσπείρωσης των ενεργών ανθρώπων που τώρα συμμετέχουν, είτε και διχασμού της κοινότητας μας και του αγώνα υπεράσπισης της παραλίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους διαφωνούμε στην δημιουργία επιτροπής αγώνα από θέση αρχής, και γι αυτό θα συνεχίσουμε να παλεύουμε στην ίδια βάση με την οποία ο αγώνας της Ερεσού δυναμώνει συνέχεια. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να κάνουμε βήματα πίσω, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Είναι όντως ώρες ευθύνης για όλους μας.

Ούτε σκέψη για τσιμέντα πάνω στην παραλία μας.

Ούτε βήμα πίσω!

Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός κοινωνικός σύλλογος.

Share this post