Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος

Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε την Ερεσό και επιχειρούμε να εμπλακούμε στα κοινά για το καλό του τόπου μας, μέσα από την παραγωγή λόγου και δράσεων για ζητήματα που αφορούν την Ερεσό, την φύση και το περιβάλλον που την περιβάλλει.

Ενέργειες για το ζήτημα Αφεντέλι

Ενημέρωση σχετικά με την Επαναχάραξη στο Αφεντέλι:

Ενημέρωση σχετικά με την Επαναχάραξη στο Αφεντέλι:

Στις 25 Φλεβάρη του 2022 η Πρωτοβουλία Ερεσού τοποθετήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκεί αιτηθήκαμε να κινήσει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου την απαιτούμενη διαδικασία έτσι ώστε να γίνει αίτημα προς την Κτηματική Υπηρεσία. Με στόχο την επαναχάραξη των γραμμών Αιγιαλού και Παραλίας στο Δυτικό Άκρο της παραλίας Ερεσού.

Στόχος αυτού του αιτήματος είναι η κατάργηση του ΦΕΚ36 του 2012. Το οποίο ορίζει λανθασμένα την Γραμμή Αιγιαλού στο καλοκαιρινό κυματάκι του Ιούλη. Επιπλέον ο νόμος δίνει την δυνατότητα η γραμμή Παραλίας να πάει έως και 50 μέτρα ψηλότερα από την γραμμή Αιγιαλού. Αυτή την στιγμή είναι στα μόλις 10 μέτρα. Τέλος να καταργηθεί το περιβόητο ζιγκ ζαγκ του Παλαιού Αιγιαλού. Το οποίο ουδεμία σχέση έχει με το πως κινείται η φύση. Και το οποίο εξαιρεί το επίμαχο σημείο της παραλίας μας από τον Παλαιό Αιγιαλό δημιουργώντας “οικοδομησιμότητα” πάνω στην παραλία μας.

Προτείναμε να αναλάβει αρμόδιο τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου την απαιτούμενη μελέτη αλλά και να οριστεί ένας από τους νομικούς μας στην υπόθεση. Για να φροντίσουμε ότι αυτή την φορά όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Εκείνη την μέρα το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση για “ΑΜΕΣΗ” επαναχάραξη. Λίγο καιρό μετά η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου όρισε τον νομικό που προτείναμε και το «Εργαστήριο Παράκτιας Μορφοδυναμικής –Διαχείρισης και Θαλάσσιας Γεωλογίας» του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Για την διερεύνηση της μεταβολής της ακτογραμμής της Σκάλας Ερεσού τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια.

Έκτοτε κοντεύουν να περάσουν σχεδόν 2 χρόνια στα οποία υπήρξαν καθυστερήσεις που αναλύονται σε προηγούμενο κείμενο μας. Στις 13 Νοέμβρη το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατέθεσε στον Δήμο Δυτικής Λέσβου την τελική μελέτη. Ολοκλήρωσε το κομμάτι του ώστε ο Δήμος να έχει την απόλυτη επιστημονική τεκμηρίωση στον φάκελο με τον οποίο θα αιτηθεί επαναχάραξη προς την Κτηματική Υπηρεσία.

Επιπλέον ενημερώνουμε ότι χτες 7 Δεκέμβρη ο κος Σηφάκης, νομικός που έχει ορίσει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου στην υπόθεση έστειλε επιστολή στον Δήμο και τον Δήμαρχο με την οποία ζητάει να ανατεθεί και να εκπονηθεί άμεσα ΝΕΟ τοπογραφικό διάγραμμα στο οποίο θα αποτυπώνονται τα συμπεράσματα της παραπάνω έκθεσης.

Απαιτούμε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου να υλοποιήσει άμεσα το αίτημα αυτό. Να ολοκληρωθούν όλα όσα απαιτούνται για να φτάσουμε σε ένα αίτημα προς την Κτηματική Υπηρεσία. Που θα φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα υπέρ του δημόσιου συμφέροντος και την τοπικής οικονομίας της Ερεσού προστατεύοντας την παραλία μας. Το τοπογραφικό σύμφωνα με τους νομικούς μας είναι το σημαντικότερο έγγραφο για την Κτηματική Υπηρεσία.

Θυμίζουμε σε όλους ότι ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου είναι 35 χρόνια εμπειρότατος μηχανικός. Γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να γίνει και πως ώστε να έχουμε επιτυχή έκβαση της προσπάθειας της επαναχάραξης. Επίσης θυμίζουμε ότι τα τελευταία 2 χρόνια ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει υλοποιήσει επιτυχημένα σειρά αιτημάτων επαναχάραξης προς την Κτηματική Υπηρεσία σε άλλες παραλίες του Δήμου.

Με αυτά τα δεδομένα λάθη στην διαδικασία λόγω απειρίας ή μη γνώσης δεν στέκουν λογικά στην περίπτωση μας. Όχι άλλες καθυστερήσεις στην υπόθεση μας!

Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος.

Share this post