Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος

Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε την Ερεσό και επιχειρούμε να εμπλακούμε στα κοινά για το καλό του τόπου μας, μέσα από την παραγωγή λόγου και δράσεων για ζητήματα που αφορούν την Ερεσό, την φύση και το περιβάλλον που την περιβάλλει.

Δράσεις του συλλόγουΘέσεις και κείμενα του συλλόγου.

2 χρόνια Πρωτοβουλία Ερεσού, ετήσιος απολογισμός 2023.

2 χρόνια Πρωτοβουλία Ερεσού, ετήσιος απολογισμός 2023.

2 χρόνια Πρωτοβουλία Ερεσού. Ετήσιος απολογισμός 2023.

Παρακάτω δημοσιεύουμε προς όλους τους Ερεσιώτες και φίλους της Ερεσού, τον ετήσιο απολογισμό του συλλόγου μας Πρωτοβουλία Ερεσού για το έτος 2023. Ο σύλλογος μας κλείνει 2 χρόνια ζωής. Ελπίζουμε, θα παλέψουμε γι αυτό, στο μέλλον να γίνει ακόμη πιο δραστήριος και παραγωγικός για την κοινότητα Ερεσού. 

1. Αγώνας για την υπεράσπιση της παραλίας Ερεσού. 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά τρέξαμε καθ’ όλη την διάρκεια του έτους με τον αγώνα για την υπεράσπιση της παραλίας Ερεσού. Φέτος μπορεί να μην υπήρχε ενεργό το Αυτοοργανωμένο Μπλόκο Αφεντέλι, ωστόσο υπήρχε η μεγάλη ευθύνη των νομικών και άλλων ενεργειών που συνεχίζουν να τρέχουν.  

Οι 3 νομικές ενέργειες του αγώνα.

Στην αίτηση ακύρωσης της οικοδομικής άδειας της ιδιώτη φέτος είχαμε δύο αναβολές. Μία τον Ιούνιο και μία τον Δεκέμβριο. Αυτό που συνεχίζει να προβληματίζει είναι η στάση του Δήμου Δυτικής Λέσβου καθώς και στις δύο αναβολές η δικηγόρος του Δήμου που εκπροσωπεί την τοπική αυτοδιοίκηση στην υπόθεση είχε κοινή γραμμή με τους νομικούς της ιδιώτη ζητώντας αναβολή. Παρόλο που οι δικαιολογίες ήταν αστείες, με προφανή στόχο να κερδηθεί χρόνος, η έδρα έδωσε τις αναβολές κυρίως λόγω της αναστολής εργασιών. Η επόμενη συζήτηση θα λάβει χώρα στις 21 Ιούνη. 

Στην αγωγή όπου και αμφισβητούμε τον τίτλο ιδιοκτησίας και στην οποία έχει πάρει θέση υπέρ μας το Ελληνικό Δημόσιο, στις 9 Νοέμβρη η έδρα αποφάσισε να ορίσει πραγματογνώμονα για να βγάλει πόρισμα. Εμείς από την πλευρά μας, όπως έχουμε το δικαίωμα, έχουμε ήδη συγκροτήσει την ομάδα τεχνικών συμβούλων που θα προτείνουμε από πλευράς μας. Από εκεί και πέρα αναμένουμε να αναλάβει ο πραγματογνώμονας και θα ενημερώσουμε εκ νέου. 

Στην μηνυτήρια αναφορά κατά παντός, στην οποία ζητάμε να διερευνηθούν ενέργειες προσώπων σε θέσεις κλειδιά, ο φάκελος επέστρεψε από τον εισαγγελέα για 2η φορα στις 30 Νοέμβρη πίσω στο Πταισματοδικείο για Προκαταρκτική. 

Το αίτημα της επαναχάραξης.

Τέλος σχετικά με την επαναχάραξη. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ολοκλήρωσε το έργο του και παρέδωσε την μελέτη στον Δήμο Δυτικής Λέσβου στις 13 Νοέμβρη. Το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει άμεσα είναι ο Δήμος να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για να γίνει νέο τοπογραφικό. Που να βασιστεί στα δεδομένα της μελέτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι το πιο σημαντικό βήμα και κομμάτι του φακέλου. Ελπίζουμε ο Δήμος να κινηθεί άμεσα. Από το πρώτο κιόλας Δημοτικό Συμβούλιο της επόμενης χρονιάς. Μα πράξει αυτό που οφείλει για να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον. Κάθε χάσιμο χρόνου ευνοεί το χτίσιμο της παραλίας μας. 

Οι νομικές ενέργειες είναι μία πολυσύνθετη διαδικασία, χρονοβόρα, η οποία απαιτεί υπομονή. Για άλλη μία χρονιά οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την νομική μας ομάδα, και τους συναδέλφους τους για την συνεργασία. 

2. Κοινωνική αλληλεγγύη. 

Φέτος ο σύλλογος ξεκίνησε σιγά σιγά να καταπιάνεται και με ζητήματα της κοινότητας. Πέρα δηλαδή και από τον αγώνα για την παραλία μας. Ένα ζήτημα που μπαίνει επίσης κεντρικά στον σύλλογο είναι και το ζήτημα της ενδυνάμωσης της κοινωνικής αλληλεγγύης. 

Έτσι αρχικά δημιουργήσαμε την δομή αλληλεγγύης “Το Γιουσουρούμ” στο πρώην primitive. Είναι μία δομή μεταχειρισμένων ρούχων και άλλων αντικειμένων που λειτουργεί όλο το έτος. Ο καθένας μπορεί να φέρει ότι πιστεύει ότι θα φανεί χρήσιμο σε άλλους και να πάρει ότι έχει ανάγκη. Την δομή επισκέφτηκε αρκετός κόσμος σε αυτή την πρώτη της χρονιά. Ντόπιοι και επισκέπτες, και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. 

Επίσης ο σύλλογος μας υλοποίησε σειρά δράσεων αλληλεγγύης. Μοιράζοντας 2 φορές είδη πρώτης ανάγκης σε συνολικά 15 σπίτια. Στηρίχθηκαν οικονομικά 3 συχωριανοί μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα υγείας. Τέλος συμμετείχαμε στο κάλεσμα του συλλόγου Γονέων Δημοτικού για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας, Συρίας και Κουρδιστάν, προσφέροντας τρόφιμα μακράς διάρκειας. 

3. Παράνομη Χωματερή στο Πιθάρι. 

Ένα ζήτημα με το οποίο ασχοληθήκαμε επίσης τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο είναι το εξής. Η ύπαρξη και λειτουργία της παράνομης χωματερής στο Πιθάρι. Μία άθλια κατάσταση που είχε σταθεροποιηθεί στην κοινότητα μας δίπλα από την κοίτη του ποταμού. Στον δρόμο προς το φράγμα. Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο άσχημη όταν ο ίδιος ο Δήμος πέταξε εκεί την καρκινογόνο πίσσα που είχε μαζέψει από την παραλία μας.

Με τις καταγγελίες μας, την ανάδειξη του θέματος στα τοπικά μέσα, την συχνή παρουσία μας στην περιοχή, και την πίεση στο Δήμο ακόμη και για μηνύσεις καταφέραμε να δραστηριοποιηθεί επιτέλους ο Δήμος και να κλείσει την παράνομη χωματερή. Η εναλλακτική του κοντέινερ στην Φόνισσα είναι σαφώς καλύτερη. Είμαστε σίγουροι ότι χρειάζεται ακόμη καλύτερη οργάνωση για να πηγαίνουν όλα αυτά τα υλικά εκεί που πρέπει. Την ίδια στιγμή πρέπει να διασφαλιστεί από τον Δήμο και το νέο τοπικό συμβούλιο ότι δεν θα ξανά λειτουργήσει η παράνομη χωματερή στο Πιθάρι.

    4. Τοπικό δρομολόγιο Ερεσός – Σκάλα Ερεσού! 

    Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα της κοινότητας μας με το οποίο και ασχοληθήκαμε ήταν και ένα όνειρο δεκαετιών. Ένα τοπικό δρομολόγιο που να συνδέει τους δύο οικισμούς βοηθώντας εργαζόμενους, ηλικιωμένους και τουρίστες να κινούνται με άνεση. Ο σύλλογος μας πήρε την πρωτοβουλία να στείλει ένα κείμενο αιτημάτων προς το ΚΤΕΛ. Η διοίκηση του ΚΤΕΛ Λέσβου απάντησε και λίγο μετά ακολούθησε η πρώτη συνάντηση μας. Έτσι στα μέσα Ιούλη αυτό το όνειρο δεκαετιών έγινε πράξη για πρώτη φορά στην ιστορία της Ερεσού. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμβάλαμε σε αυτό. 

    Η πρώτη προσπάθεια δεν καρποφόρησε όπως θα θέλαμε, καθώς το δρομολόγιο εκτελέστηκε για μόλις ένα μήνα. Ωστόσο ο δρόμος έχει ανοίξει! Αν το νέο τοπικό καταπιαστεί με το θέμα αυτό, η επόμενη χρονιά θα είναι πιο ευνοϊκή για την σταθεροποίηση της τοπικής γραμμής. 

      5. Πολιτιστικές και άλλες παρεμβάσεις. 

      Το καλοκαίρι ο σύλλογος υλοποίησε με επιτυχία το 2ο Φεστιβάλ Ελεύθερης Παραλίας Ερεσού. Ένα φεστιβάλ το οποίο θέλουμε να καθιερωθεί ως θεσμός στην κοινότητα. Ένα 6ήμερο με πληθώρα εκδηλώσεων, σεμιναρίων, έκθεσης φωτογραφίας και άλλων. Το φεστιβάλ έχει διπλό στόχο. Από την μία να κρατάει ψηλά τον αγώνα υπεράσπισης της παραλίας μας. Από την άλλη να αποτελεί από μόνο του ένα ερέθισμα για να επισκεφτεί κόσμος την Ερεσό βοηθώντας την τοπική οικονομία. 

      Επίσης τον Απρίλη ο σύλλογος μας υλοποίησε το πρώτο του διήμερο στο Πολιτιστικό Κέντρο Ερεσού. Με την προβολή ταινίας σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού. Και με εκδήλωση με καλεσμένο εργαζόμενο από την ΒΙΟΜΕ, το μοναδικό αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στην χώρα. Το Απρίλη επίσης έλαβε χώρα πεζοπορία στους καταρράκτες της Ερεσού. 

        Ένα άλλο πεδίο δράσης ήταν οι συλλογικοί καθαρισμοί. Συνολικά έγιναν 3 καθαρισμοί. Δύο στην παραλία μας και ένας στο ποταμάκι δίπλα από τον Άγιο Ανδρέα όπου και έγινε προσβάσιμο το μονοπάτι. 

        6. Κείμενα για ζητήματα της κοινότητας.  

        Την ίδια στιγμή που υλοποιούνταν οι παραπάνω δράσεις, προσπαθούσαμε και με τα κείμενα μας να παίρνουμε θέση σε σημαντικά ζητήματα. Αναδείξαμε τέλη Απρίλη την άθλια κατάσταση που επικρατούσε μέσα στον οικισμό της Σκάλας Ερεσού. Πιέζοντας να συμμαζευτεί η κατάσταση εν όψη της τουριστικής σεζόν.  

        Καταγγείλαμε τον Μάη την καταπάτηση του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ερεσού στην Βίγλα. Από ιδιώτη που προσπαθεί να χτίσει στην περιοχή ανοίγοντας παράνομα δρόμο πάνω στα αρχαία για να φτάνει με όχημα στο χωράφι του.  

          Πήραμε ξεκάθαρη θέση εναντίωσης στους πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας. Ενημερώσαμε ότι ο σύλλογος μας θα είναι παρών σε περίπτωση που κινδυνέψει 1η κατοικία στην Ερεσό, με στόχο να τον αποτρέψει. 

          Τέλος δημοσιεύσαμε τον “δεκάλογο” ζητημάτων της κοινότητας Ερεσού. Λίγο πριν τις εκλογές με στόχο να πιέσουμε όλους τους υποψήφιους να πάρουν θέση για κάθε ένα ζήτημα της κοινότητας. Για να επικεντρωθεί ο κοινωνικός διάλογος στα προβλήματα της Ερεσού και όχι σε αοριστολογίες και επικλήσεις στο συναίσθημα που είναι γνωστό άλλωστε ότι αποτελούν το στανταράκι κάθε προεκλογικής περιόδου. 

          Αυτός είναι πάνω κάτω ο ετήσιος απολογισμός του συλλόγου Πρωτοβουλία Ερεσού για το έτος 2023. Λίγα ή πολλά, λίγο σημαντικά ή πολύ, όλα όσα παράξαμε σίγουρα δεν αποτελούν το ταβάνι μας. Βήμα βήμα θέλουμε να χτίσουμε έναν ακόμη πιο δυναμικό σύλλογο στο μέλλον. Που να παίρνει θέση μαχητικά υπέρ των συμφερόντων της Ερεσού. Που να είναι δραστήριος προσφέροντας μέσα στην κοινότητα. Τέλος που να αποτελεί ένα εναλλακτικό παράδειγμα για τα νέα παιδιά. Για το πως συμμετέχουμε στα κοινά με ισότητα, αλληλοσεβασμό, αλληλεγγύη και κυρίως ανιδιοτέλεια και αλτρουισμό. 

          Χρόνια καλά και αγωνιστικά! 

          Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος. 

          Share this post