Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος

Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε την Ερεσό και επιχειρούμε να εμπλακούμε στα κοινά για το καλό του τόπου μας, μέσα από την παραγωγή λόγου και δράσεων για ζητήματα που αφορούν την Ερεσό, την φύση και το περιβάλλον που την περιβάλλει.

Θέσεις και κείμενα του συλλόγου.

“Ο δεκάλογος της Πρωτοβουλίας Ερεσού”

“Ο δεκάλογος της Πρωτοβουλίας Ερεσού”

“Ο δεκάλογος της Πρωτοβουλίας Ερεσού”.

Επιστολή προς:

1)Υποψήφιους Τοπικούς Συμβούλους Ερεσού.

2)Υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους Ερεσού.

3)Υποψήφιους Δημάρχους Δυτικής Λέσβου.

Οι Δημοτικές Εκλογές πλησιάζουν και πλέον γνωρίζουμε όλους τους υποψήφιους που ζητάνε ψήφο στην κοινότητα Ερεσού. Προεκλογικά είναι σύνηθες, συμβαίνει και τώρα, να έχουμε ωραία λόγια με επικλήσεις στο συναίσθημα. Καλέσματα για πανΕρεσιώτικη προσπάθεια, και ανάδειξη της αγάπης για τον τόπο από τον κάθε υποψήφιο. Όλα αυτά όμως για να έχουν κάποια αξία στην καθημερινότητα της κοινότητας μας τα επόμενα 5 χρόνια, θα πρέπει να συμβαδίζουν και με ξεκάθαρες θέσεις. Με δέσμευση σε κάθε ζήτημα για το ΠΩΣ τα λόγια αυτά θα γίνουν πράξη βοηθώντας πραγματικά την κοινότητα μας. Κάτι που την προηγούμενη φορά δυστυχώς δεν έγινε.

Για τον λόγο αυτό ο σύλλογος μας, θέλοντας να συνεισφέρει στον κοινωνικό διάλογο και στην Ερεσό, δημοσιεύει τον παρακάτω 10λογο ζητημάτων που αφορούν την κοινότητα μας (Ερεσός, Σκάλα Ερεσού, Κάμπος). Ζητάει από όλους τους υποψηφίους να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

Σε κάθε ένα από τα ζητήματα αυτά ξεχωριστά και συγκεκριμένα.

1)Βασικές υποδομές Ερεσού.

Οι βασικές υποδομές, είναι στο χειρότερο σημείο από την περίοδο που κατασκευάστηκαν. Ενδεικτικά:

Α) Το Δύκτιο Ύδρευσης εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει συντηρηθεί. Η μη συντήρηση σε συνδυασμό με τις νέες συνδέσεις έχει οδηγήσει σταθερά κάθε Αύγουστο στο να υπάρχει έλλειψη νερού ειδικά στο χωριό.

Β) Ο Βιολογικός Καθαρισμός Ερεσού επίσης ασυντήρητος επί σειρά ετών. Μέσα στην διάρκεια της τουριστικής σεζόν το δύκτιο στην Σκάλα φράζει. Ενώ έχουμε και την έξοδο λυμάτων κάτω από το γεφυράκι στην Σκάλα σε κεντρικότατο σημείο. Διαρροές ίσως υπάρχουν και σε άλλα σημεία όπως στο ποτάμι που περνάει δίπλα από τον Βιολογικό.

Γ) Το φράγμα Ερεσού ένα τεράστιο έργο για την παραγωγή και την κτηνοτροφία που έγινε την δεκαετία του 90’. Έκτοτε έμεινε ασυντήρητο. Η λιμνοδεξαμενή έχει πλέον τόνους λάσπης. Η λάσπη έχει μειώσει σημαντικά την χωρητικότητα της σε νερό. Οι εγκαταστάσεις έχουν συνεχείς βλάβες. Το δύκτιο άρδευσης το ίδιο. Αποτέλεσμα είναι να χάνουμε σημαντικές ποσότητες νερού. Τέλος υπάρχουν περιπτώσεις όπου ιδιώτες σπάνε τα ρολόγια. Για να μην πληρώνουν το ελάχιστο.

Ρωτάμε λοιπόν ποια είναι η θέση σας για τις βασικές υποδομές του χωριού. Με ποιον τρόπο θα κινηθείτε για την συντήρηση τους;

2)Ιστορικά Κτήρια Ερεσού.

Βασικά κτήρια της κοινότητας μας μαραζώνουν. Ενδεικτικά:

Α) Γεωργική Σχολή Ερεσού. Ένα από τα μεγάλα και στενάχωρα θέματα της κοινότητας μας είναι η πλήρης εγκατάλειψη του ιστορικού κτηρίου της Γεωργικής Σχολής Ερεσού. Η στέγη της έχει πέσει. Οι πόρτες και τα κουφώματα είναι σε άθλια κατάσταση. Τα πατώματα στα δωμάτια λείπουν ενώ κανείς δεν μπήκε καν στον κόπο να μαζέψει τις κουρτίνες της θεατρικής σκηνής. Όπως έκλεισε η Γεωργική Σχολή έτσι και εγκαταλείφθηκε!

Β) Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερεσού. Η δημοτική μας βιβλιοθήκη, παρ όλη την σπουδαία δουλειά που έχει γίνει εθελοντικά, και παρ όλη την τεράστια γκάμα σε βιβλία που μπορεί να βρει κάποιος εκεί, παραμένει ασυντήρητη εδώ και χρόνια. Τα κουφώματα πέφτουν. Ο ξενώνας στον πάνω όροφο είναι σε άσχημη κατάσταση.

Ρωτάμε λοιπόν ποια είναι η θέση σας για τα ιστορικά κτήρια Ερεσού. Πως σκοπεύετε να κινηθείτε; Πως και πότε χρονικά ;

3)Ελικοδρόμιο Ερεσού.

Άλλη μία σημαντική υποδομή όχι μόνο της Ερεσού αλλά συνολικά του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Μπορεί να εξυπηρετεί έκτακτα περιστατικά υγείας που πρέπει να διακομισθούν στην Αθήνα. Και αυτή η υποδομή του χωριού μας μαραζώνει από αδιαφορία.

Ρωτάμε λοιπόν ποια η θέση σας για την υποδομή αυτή. Πως, πότε και με ποιον τρόπο σκέφτεστε να συντηρηθεί και να ξανά γίνει λειτουργική;

4)Αγροκτηνοτροφικός κλάδος.

Η αγρο-κτηνοτροφία είναι μαζί με τον τουρισμό οι δύο βασικοί τομείς της τοπικής μας οικονομίας.

Α) Αγροτική Οδοποιία. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε εγκατάλειψη του αγροτικού δυκτίου από τον Δήμο. Αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να πρέπει να οδηγούν καθημερινά σε διαλυμένους χωματόδρομους.

Β) Αγροκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ερεσού. Ένα μεγάλο πλήγμα στην τοπική μας οικονομία ήταν και το κλείσιμο του συναιτερισμού Ερεσού. Που είχε μέχρι και ΠΟΠ Κασέρι Ερεσού. Αποτέλεσμα ήταν οι κτηνοτρόφοι να δίνουν το γάλα τους σε ιδιώτες ή σε άλλους συνεταιρισμούς γειτονικών κοινοτήτων, και άρα χωρίς τα μέσα παραγωγής να είναι πιο αδύναμοι.

Ρωτάμε λοιπόν με ποιον τρόπο, πότε και πως σκέφτεστε να στηρίξετε την αγροτική οδοποιία. Επίσης αν και με ποιον τρόπο σκοπεύετε να πάρετε πρωτοβουλία, για να ξανά γίνει προσπάθεια για έναν Αγροκτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ερεσού.

5)Τουριστικός Κλάδος.

Ο τουρισμός αποτελεί τον άλλο σημαντικό πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας. Ωστόσο η στήριξη του τουριστικού κλάδου της Ερεσού δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι από την μεριά του Δήμου εδώ και χρόνια. Ενδεικτικά:

Α) Έλλειψη χώρου πάρκινγκ και κυκλοφοριακό.

Ένα από τα βασικά προβλήματα κάθε τουριστικής σεζόν είναι το γεγονός ότι τα υπάρχοντα πάρκινγκ δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της φουλ τουριστικής σεζόν. Απέναντι από το πάρκινγκ του Δουκάκη, υπάρχουν οικόπεδα που κάποτε είχαν αξιοποιηθεί δίνοντας λύση. Επίσης το 2ο πάρκινγκ, αυτό του Ρουμελιώτη, με μία σοβαρή μελέτη που θα διοχετεύει σωστά το νερό αλλά και θα προβλέπει φυσική σκιά με δέντρα σεβόμενη την παραδοσιακή εικόνα του οικισμού μας, μπορεί να το αναβαθμίσει.

Η έλλειψη πάρκινγκ με την σειρά της οδηγεί σε ένα πολύ άσχημο κυκλοφοριακό χάος μέσα στον οικισμό. Με παρκαρίσματα μπροστά σε εισόδους κατοικιών, ένταση, κολλήματα, ενοχλήσεις επιχειρήσεων, ή ακόμη και μικροτραυματισμούς. Ενώ η όλη κατάσταση δημιουργεί διαφυγόντα κέρδη στις επιχειρήσεις της δεύτερης γραμμής.

Β) Δημοτικές Τουαλέτες Ερεσού και καθαριότητα ευρύτερα.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά την Σκάλα Ερεσού και την παραλία της με άμεσες επιπτώσεις στον τουρισμό είναι το εξής. Η παραλία μας αποτελεί την νο1 διεθνώς αναγνωρισμένη παραλία του νησιού, και φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Δυστυχώς όμως εδώ και χρόνια δεν έχει Δημοτικές Τουαλέτες λειτουργικές και καθαρές για τον κόσμο που την επισκέπτεται, γεγονός που διακινδυνεύει την ύπαρξη της Γαλάζιας Σημαίας μας.

Επίσης η έλλειψη Δημοτικών Τουαλετών σε τουλάχιστον 3 σημεία από όλο το μήκος της μεγάλης μας παραλίας σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών παράγει ρύπανση. Φυσικά η ρύπανση είναι πολύ γενικότερο φαινόμενο. Παρατηρούνται, ειδικά την φουλ σεζόν, παντού γεμάτα καλαθάκια. Σκουπίδια κάτω από τις εξέδρες των καταστημάτων. Ρύπανση και στα σοκάκια της Σκάλας.

Γ) Ελεύθερο Κάμπινγκ Ερεσού.

Το ελεύθερο κάμπινγκ αποτελεί κομμάτι του εναλλακτικού τουρισμού της Ερεσού εδώ και 50 σερί χρόνια. Φέρνει πολύ κόσμο στην κοινότητα μας. Παράλληλα αφήνει αρκετά έσοδα στην τοπική οικονομία. Δίνει τέλος την δυνατότητα και να φιλοξενούμε περισσότερο κόσμο όταν τα δωμάτια της Ερεσού είναι πλήρης.

Ο σύλλογος μας έχει καταθέσει προτάσεις. Που μεταξύ αυτών περιλαμβάνουν την οριοθέτηση του. Την φροντίδα του με λειτουργικές τουαλέτες. Με καθαρισμούς από εργαζόμενους του Δήμου. Σε μία προσπάθεια να στηρίξουμε την τοπική οικονομία διαφυλάσσοντας τα κεκτημένα 50 ετών. Με στόχο να βελτιώσουμε την όλη εμπειρία και για τους ίδιους τους επισκέπτες.

Δ) Διεθνής εικόνα της Ερεσού.

Ο τουρισμός της περιοχής εδώ και 50 χρόνια είναι κατά βάση εναλλακτικός. Η Ερεσός είναι γνωστή διεθνώς για την πολυπολιτισμικότητα της. Για τον σεβασμό στην διαφορετικότητα και την αρμονική συνύπαρξη όλων στην κοινότητα μας. Η διαφήμιση όμως τα τελευταία χρόνια αυτών των χαρακτηριστικών που κάνουν την Ερεσό μοναδική μαζί με την παραλία της, είναι απούσα.

Ε) Καθυστέρηση στην στήριξη της έναρξης της τουριστικής σεζόν.

Παρατηρούνται καθυστερήσεις στην τοποθέτηση των αναγκαίων πριν ξεκινήσει η σεζόν. Καλαθάκια, παγκάκια, ντους, διάδρομοι και αλλακτήρια. Τοποθετούνται τέλη Μάη αρχές Ιούνη ενώ η σεζόν στην Ερεσό αρχίζει 15 Απρίλη.

ΣΤ) Εξέδρα.

Η εξέδρα προς το λιμανάκι Ερεσού τοποθετήθηκε δίνοντας δυνατότητα να μπορεί να δέσει στην παραλία Ερεσού κάποιο μεγαλύτερου μεγέθους καραβάκι. Εδώ και χρόνια δεν είναι λειτουργική. Έχει καταντήσει ένας επικίνδυνος για μικρούς και μεγάλους όγκος σκουριασμένων παλιοσίδερων.

Ζ) Καταπάτηση του Δημόσιου Χώρου.

Κάθε χρόνος που περνά βλέπουμε μεγάλες καταπατήσεις δημόσιου χώρου στην Σκάλα Ερεσού. Σιγά σιγά αλλοιώνουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού. Το ίδιο και την ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους αυτούς.

Η) Φαρμακείο στην Σκάλα Ερεσού.

Εδώ και λίγα χρόνια η Σκάλα Ερεσού δεν έχει δικό της φαρμακείο το καλοκαίρι. Αποτέλεσμα είναι δεκάδες άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση σε βασικά πράγματα. Η έλλειψη φαρμακείου κάποιες φορές έχει οδηγήσει στο να κινδυνεύσουν ζωές από ένα απλό τσίμπημα.

Θ) Άτυπο πάρκινγκ στην παραλία.

Πίσω από την 1η καντίνα κάθε χρόνο δημιουργείται ένα άτυπο πάρκινγκ πάνω στους αμμόλοφους της μοναδικής μας παραλίας. Όλα αυτά 30 μέτρα από το πάρκινγκ του Ρουμελιώτη. Η κατάσταση στο θέμα αυτό μπορεί να λυθεί άμεσα. Με την τοποθέτηση αλυσίδας που να αποτρέπει τα οχήματα να βγαίνουν πάνω στην παραλία μας.

Ποια είναι η θέση σας για κάθε παραπάνω ζήτημα; Πως πότε και με ποιον τρόπο σκέφτεστε να δώσετε λύση;

6)Καθαριότητα οικισμών και πρόληψη.

Α) Στο κομμάτι της καθαριότητας παρατηρούμε ότι οι οικισμοί έχουν ανάγκη από μεγαλύτερη φροντίδα. Χρειάζονται σίγουρα περισσότεροι κάδοι, που να φροντίζονται να είναι καθαροί και σε περισσότερα σημεία. Στην Ερεσό έχει πολλές ανηφόρες. Αρκετοί ηλικιωμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να πετάξουν τα σκουπίδια τους. Υπάρχει ανάγκη για ένα μικρό φορτηγό συλλογής απορριμμάτων για να πηγαίνει πιο βαθιά στα στενάκια της Ερεσού και να κάνει την περισυλλογή.

Ο κάμπος τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο κατοικήσιμος. Δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε ένας κάδος. Υπάρχει ανάγκη για ένα νέο δρομολόγιο συλλογής απορριμμάτων με σημεία με κάδους όπου να καλύπτει και αυτούς τους ανθρώπους. Ως προς τα μεγαλύτερα σκουπίδια, ηλεκτρικές συσκευές, στρώματα κλπ, θα πρέπει να συνεχιστεί η λύση με το κοντέινερ. Μέχρι να βρεθεί μία ακόμη καλύτερη λύση. Σίγουρα η παράνομη χωματερή στο Πιθάρι δεν πρέπει να ξανά λειτουργήσει. Όπως και δεν πρέπει να δημιουργηθεί κάπου αλλού.

Β) Σχετικά με την πρόληψη υπάρχει ανάγκη για καθαρισμό των ποταμών. Χωρίς να δημιουργείται ανεπανόρθωτη βλάβη στο τοπικό οικοσύστημα. Είναι σημαντικό να επανεξεταστούν κάποιες περιπτώσεις αντιπλημμυρικών έργων. Σε αυτό της Κορώνης υπάρχουν κενά στο τοιχίο που οδηγούν σε πλημμύρισμα σπιτιών και χωραφιών. Ποια η θέση σας για την καθαριότητα και την πρόληψη; Πως και με ποιον τρόπο σκοπέύεται να παρέμβετε;

7)Ανάδειξη της Αρχαίας Ερεσού.

Η Αρχαία Ερεσός αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Εδώ και δεκαετίες όμως παραμένει παρατημένο από την αδιαφορία. Σαν δεν έφτανε αυτό πληθαίνουνε οι καταπατήσεις της αρχαιολογικής ζώνης Ερεσού. Η συντήρηση της Βίγλας, ως πολιτιστικό, τουριστικό και ιστορικό μας αξιοθέατο, είναι επίσης σημαντικό ζήτημα. Ποια η θέση σας λοιπόν για το εν λόγω ζήτημα; Πως, πότε και με ποιον τρόπο σκοπεύετε να κινηθείτε ;

8)Αγώνας για την παραλία Ερεσού.

Εδώ και 2 χρόνια στην κοινότητα μας τρέχει ένας μεγάλος κοινοτικός αγώνας. Για την υπεράσπιση της παραλία μας από το χτίσιμο και από άλλες προσπάθειες εκμετάλλευσης της από συμφέροντα. Ένας αγώνας που απέτρεψε το χτίσιμο με το αυτοοργανωμένο μπλόκο Αφεντέλι και άλλες πολύμορφες δράσεις. Που κουβαλάει πίσω του 4500 χιλιάδες υπογραφές κατοίκων και επισκεπτών. Που έχει και νομικό σκέλος με 3 νομικά ενέργειες να τρέχουν αυτή την στιγμή. 2 αιτήσεις ακύρωσης της οικοδομικής άδειας που ήδη κέρδισαν αναστολή εργασιών από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά. Μία Αγωγή όπου και αμφισβητεί τον τίτλο ιδιοκτησίας της ιδιώτη. Αγωγή στην οποία πήρε θέση υπέρ αυτής το Ελληνικό Δημόσιο μιλώντας για ξεκάθαρη καταπάτηση. Και μία μηνυτήρια αναφορά κατά παντός. Για την διερεύνηση ευθυνών σε πρόσωπα που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά στον Δήμο και σε υπηρεσίες αυτού.

Ποια είναι η θέση σας για την παραλία Ερεσού και τον αγώνα αυτό; Πως, πότε και με ποιον τρόπο σκέφτεστε θα στηρίξετε την προστασία της παραλίας Ερεσού;

9)Χωρικός Σχεδιασμός της περιοχής.

Τα επόμενα 5 χρόνια είναι πολύ πιθανό να επιχειρηθεί να υλοποιηθεί το χωρικό σχέδιο της περιοχής μας. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα. Το χωρικό σχέδιο θα ορίσει ακριβώς το που θα μπορεί να χτίσει κάποιος και που όχι. Άρα και το πως θα είναι η Ερεσός η Σκάλα και ο κάμπος τα επόμενα χρόνια. Ο χωρικός σχεδιασμός θα μας δώσει την ευκαιρία να προστατέψουμε άπαξ την παραλία Ερεσού. Με τον όρο ΑΔΟΜΗΤΟ κάτω από τον δρόμο. Το ίδιο και για άλλα σημεία της περιοχής. Όπως τα ποταμάκια του κάμπου της Ερεσού. Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχουν συμφέροντα λίγων που επιθυμούν ένα χωρικό σχεδιασμό που θα αποφέρει πολλά κέρδη για τις τσέπες τους. Που θα πάνε κόντρα στο δημόσιο συμφέρον. Στον σεβασμό της κοινότητας μας και του παραδοσιακού της χαρακτήρα. Στο περιβάλλον.

Ποια είναι η θέση σας για το παρακάτω ζήτημα; Πως, πότε και με ποιον τρόπο θα συμβάλετε σε αυτό προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και τον παραδοσιακό χαρακτήρα του κάμπου, της Σκάλας και της Ερεσού;

10)Επένδυση Ibedrola – Ρόκας.

Εδώ και χρόνια στα σκαριά βρίσκεται μία προσπάθεια από γνωστή πολυεθνική που έχει κάνει ανυπολόγιστη ζημιά σε πολλές άλλες χώρες, για να εγκαταστήσει δεκάδες γιγάντιου μεγέθους ανεμογεννήτριες σε όλη την Δυτική Λέσβο. Όλα αυτά μέσα σε ζώνες natura και μέσα στο διεθνούς φήμης προστατευόμενο Γεωπάρκο απολιθωμένου δάσους της περιοχής μας. Οι παρεμβάσεις της εν λόγω «επένδυσης» θα είναι τρομαχτικές. Ας αναλογιστούμε ότι προβλέπονται 97 χιλιόμετρα χωματόδρομοι μήκους μίνιμουμ 5 μέτρων στα βουνά πέριξ της κοινότητας μας. Στην Δυτική Λέσβο. Από την άλλη ξέρουμε ήδη ότι θα παράγει πολύ περισσότερο από τις ανάγκες του νησιού. Το ρεύμα θα προωθείται αμέσως προς την αγορά της Κεντρικής Ευρώπης με υπόγειο καλώδιο.

Ποια είναι η θέση σας για την εν λόγω προσπάθεια της πολυεθνικής να μετατρέψει το μέρος μας σε βιομηχανική ζώνη;

Παρακαλούνται όλοι οι υποψήφιοι που ζητάνε ψήφο από την Ερεσό, να απαντήσουν σε κάθε ένα από τα παραπάνω. Έτσι ο κόσμος θα έχει την δυνατότητα να ξέρει τις θέσεις σας. Το που δεσμεύεστε και που όχι, πως και για πότε.

Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος.

Share this post