Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος

Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε την Ερεσό και επιχειρούμε να εμπλακούμε στα κοινά για το καλό του τόπου μας, μέσα από την παραγωγή λόγου και δράσεων για ζητήματα που αφορούν την Ερεσό, την φύση και το περιβάλλον που την περιβάλλει.

Θέσεις και κείμενα του συλλόγου.Περιβαλλοντικά Ζητήματα

Για την παράνομη χωματερή στο Πιθάρι.

Για την παράνομη χωματερή στο Πιθάρι.

Ρύπανση στο Πιθάρι Ερεσού.

Εδώ και καιρό,  μέσα από καταγγελίες στα μέσα,  συζητήσεις αλλά και με τα ίδια μας τα μάτια διαπιστώνουμε ότι η αριστερή όχθη του ποταμού,  πριν  το φράγμα και την άνοδο για το Πιθάρι, έχει καταντήσει μία απέραντη παράνομη χωματερή. Διάφοροι ιδιώτες αλλά και ο Δήμος αποθέτουν εκεί από αδρανή μπάζα και παλιές συσκευές, μέχρι ογκώδη σκουπίδια και  ψόφια πρόβατα.  

Μιλάμε για ένα μέρος από το οποίο περνάει το ποτάμι του φράγματος που καταλήγει στην παραλία της Σκάλας Ερεσού. Για ένα μέρος μόλις λίγα μέτρα από την γεώτρηση πόσιμου νερού για το χωριό μας. Μιλάμε για ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Το περιβάλλον του ποταμού μολύνεται και ασχημαίνει. Όλο αυτό σε κοινή και δημόσια θέα αφού το σημείο αποτελεί τμήμα πολύ δημοφιλούς βόλτας όπως όλοι γνωρίζουν.

Επιπτώσεις και στον τουρισμό.

Επιπλέον οι επιπτώσεις της εγκατάλειψης της κοινότητας μας και στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι και οικονομικές. Σε λίγες μέρες ξεκινάει η νέα τουριστική σεζόν. Όπως όλοι ξέρουν η πρώτη ομάδα τουριστών στα μέρη μας είναι οι παρατηρητές πουλιών. Στην περσινή ξενάγηση στον υδροβιότοπο του Ψαροποταμού από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είχαμε παρατηρήσει ότι πολλά πουλιά που περνάνε από το μέρος μας προτιμούν, ίσως λόγω ησυχίας, το μέρος του ποταμού που εκτείνεται από το γεφύρι της Χαλάντρας και προς το φράγμα. Με βάση αυτό διερωτόμαστε.

Αυτό θα είναι το καλωσόρισμα του Δήμου Δυτικής Λέσβου στην έναρξη της τουριστικής σεζόν;

Ένας απέραντος σκουπιδότοπος; Πάνω σε κοίτη ποταμού; Που ως μικρός νησιωτικός υδροβιότοπος προστατεύεται;

Τις χειρότερες εντυπώσεις θα αποκομίσουν και άνθρωποι που θα κάνουν θρησκευτικό τουρισμό στην Μονή Πιθαρίου.

Η οργάνωση της περισυλλογής επίγει.

Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει κάπου να μεταφέρονται αυτού του είδους τα σκουπίδια. Ζητάμε να γίνει παρέμβαση άμεσα, και να δοθεί λύση. Και κατ’ εμάς αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα τρόπο.

Αποκλείοντας κατηγορηματικά την παρούσα θέση ζητάμε από τον Δήμο να ορίσει άλλη τοποθεσία. Που να μην είναι κοντά σε ποτάμι. Για αδρανή μπάζα και άλλα υλικά που δεν μπορούν να πεταχτούν στους κάδους. Ζητάμε ο Δήμος να αναλάβει υπεύθυνα να συλλέγει ότι φτάνει από ιδιώτες και να τα μεταφέρει στον χώρο της Άντισσας. Που έχει δημιουργηθεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Τέλος μάθαμε και για μία πρόταση για τοποθέτηση κοντέινερ. Σε αυτή την πρόταση είμαστε θετικοί αρκεί:

α) Να μην είναι στην παράνομη χωματερή αλλά στον νέο χώρο που ο Δήμος θα ορίσει υπεύθυνα

β) Να οργανώσει ο Δήμος την διαδικασία ώστε να αδειάζει στον χρόνο του. Μόνο έτσι θα χρησιμεύσει ως πρόταση.

Ας αναδείξουμε τις ομορφιές του τόπου με το σεβασμό και την προσοχή που τους αρμόζει.  

Πρωτοβουλία Ερεσού  – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος.

Share this post