Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος

Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε την Ερεσό και επιχειρούμε να εμπλακούμε στα κοινά για το καλό του τόπου μας, μέσα από την παραγωγή λόγου και δράσεων για ζητήματα που αφορούν την Ερεσό, την φύση και το περιβάλλον που την περιβάλλει.

Θέσεις και κείμενα του συλλόγου.

Τοπική συγκοινωνία Ερεσού. Αποτίμηση της πρώτης προσπάθειας.

Τοπική συγκοινωνία Ερεσού. Αποτίμηση της πρώτης προσπάθειας.

Τοπική συγκοινωνία Ερεσού. Aποτίμηση την πρώτης προσπάθειας.

Ο σύλλογος μας η Πρωτοβουλία Ερεσού ιδρύθηκε στα δύσκολα. Μέσα από έναν μεγάλο αγώνα υπεράσπισης της παραλίας Ερεσού. Αμέσως ανταποκρίθηκε στις νομικές ενέργειες που έπρεπε να γίνουν. Για να ενισχυθεί η κινηματική δυναμική των κατοίκων με το αυτοοργανωμένο μπλόκο Αφεντέλι. Από την αρχή της ίδρυσης, όπως είναι καταγεγραμμένο και στο καταστατικό του, ο σύλλογος αυτός έχει κεντρικό στόχο να δραστηριοποιηθεί δυναμικά στην κοινότητα Ερεσού. Αλλού με κριτική όταν ο Δήμος και η Περιφέρεια αμελεί την Ερεσό, αλλού με δράσεις παραγωγικές, αλλού με προτάσεις για ζητήματα που ταλανίζουν την κοινότητα μας με στόχο την λύση.

Οι πρώτες σκέψεις, οι κινήσεις μας στην συνέχεια.

Την άνοιξη που μας πέρασε σε συνέλευση του συλλόγου μας έπεσε η πρόταση να ξεκινήσουμε μία προσπάθεια για να αποκτήσει η Ερεσός της δική της τοπική συγκοινωνία. Ένα τοπικό δρομολόγιο ανάμεσα στους δύο οικισμούς με στόχο να βοηθήσει εργαζόμενους και ηλικιωμένους, ανθρώπους που δεν έχουν όχημα. Με στόχο να μετριαστεί κάπως το απαράδεκτο γεγονός ότι στην Σκάλα Ερεσού δεν υπάρχει φαρμακείο. Με στόχο οι τουρίστες που επισκέπτονται μαζικά την Σκάλα Ερεσού να έχουν άλλον έναν τρόπο να γνωρίζουν και την Ερεσό.

Έτσι στις 17 Μαΐου στείλαμε επιστολή προς τα ΚΤΕΛ Λέσβου όπου και θέταμε 4 αιτήματα για την Ερεσό.

Στις 27 Μαΐου αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας πήγε στην Μυτιλήνη. Συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο των ΚΤΕΛ Λέσβου. Εκεί πήραμε πίσω την δέσμευση ότι θα ξεκινήσει το τοπικό δρομολόγιο.

Στις 17 Ιουλίου μετά από δεκαετίες, η κοινότητα Ερεσού απέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του χωριού την δική της τοπική συγκοινωνία! Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτέλεσε ερέθισμα χαράς για όλους εμάς που το παλέψαμε αλλά και για όλους τους κατοίκους της Ερεσού. Η αρχή είχε γίνει!

Την ίδια στιγμή εμείς στείλαμε mail στον σύλλογο Θεόφραστο και στον Φορέα με πρόταση να βάλουμε από κοινού αλυσίδα στον χώρο των ΚΤΕΛ στο πάρκινγκ του Δουκάκη ώστε να βοηθήσουμε να μπορεί το λεωφορείο να στρίψει και να παρκάρει. Ο Φορέας δεν απάντησε ποτέ. Ο σύλλογος Θεόφραστος συμφώνησε αρχικά αλλά τελικά η προσπάθεια μας δεν προχώρησε λόγω μεγάλου κόστους. Επίσης μέλη του συλλόγου μας έκαναν συχνές αναρτήσεις στα σοσιαλ ενημερώνοντας για το τοπικό δρομολόγιο και κόλλησαν παντού το πρόγραμμα των δρομολογίων και στους δύο οικισμούς.

“Κάθε αρχή και δύσκολη”.

Φυσικά όπως λένε και οι παλιοί «κάθε αρχή και δύσκολη». Το τοπικό δρομολόγιο χρησιμοποιήθηκε από δεκάδες άτομα. Όμως δεν κατάφερε να είναι βιώσιμο σε αυτό τον πρώτο του κύκλο. Μόλις το μάθαμε από τα ΚΤΕΛ Λέσβου, ο σύλλογος μας έκανε δημόσιο κάλεσμα οικονομικής ενίσχυσης. Προς τους επιχειρηματίες, τους συλλόγους και φορείς αλλά και τους πολίτες του τόπου. Ζητώντας να βοηθήσουμε όλοι μαζί συλλογικά στην προσπάθεια αυτή. Δυστυχώς η ανταπόκριση του κόσμου δεν ήταν αυτή που αρμόζει σε μία τέτοια προσπάθεια. Εμείς από την άλλη και με το κάλεσμα αυτό, είχαμε πλέον κάνει ότι περνάει από το χέρι μας για να πετύχει το εγχείρημα.

Προχτές 10 Αυγούστου μάθαμε ότι την Παρασκευή το τοπικό λεωφορείο θα υλοποιήσει τα τελευταία του δρομολόγια για φέτος. Κλείνοντας έτσι ακριβώς έναν μήνα λειτουργίας.

Η αρχή έγινε. Ο δρόμος άνοιξε!

Αυτή είναι εν ολίγοις η όλη μας προσπάθεια για φέτος για να έχει η Ερεσός τοπική συγκοινωνία. Αυτό που κρατάμε στα θετικά είναι ότι το τολμήσαμε και το πετύχαμε έστω και αν κράτησε 1 μήνα. Ο δρόμος για το ζήτημα αυτό έχει πλέον ανοίξει! Του χρόνου με καλύτερη οργάνωση και μεγαλύτερη εμπειρία πιστεύουμε ότι θα πάμε ακόμη καλύτερα.

Να ευχαριστήσουμε τον κο Παναγιώτη, Αντιπρόεδρο των ΚΤΕΛ Λέσβου. Που μας άκουσε, μας εμπιστεύτηκε και που τόλμησε το τοπικό δρομολόγιο Ερεσού. Η επαφή που χτίσαμε δεν θα πάει χαμένη για την Ερεσό.

Τέλος, να ευχαριστήσουμε τους 12 ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οικονομικής ενίσχυσης δίνοντας στον σύλλογο συνολικά 270 ευρώ. Τα χρήματα αυτά τα καταθέσαμε από χτες στα ΚΤΕΛ Λέσβου.

Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος.

Share this post