Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος

Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε την Ερεσό και επιχειρούμε να εμπλακούμε στα κοινά για το καλό του τόπου μας, μέσα από την παραγωγή λόγου και δράσεων για ζητήματα που αφορούν την Ερεσό, την φύση και το περιβάλλον που την περιβάλλει.

Πολιτιστική κληρονομιά

Επιστολή για την καταπάτηση της Α’ Ζώνης Αρχαίας Ερεσού.

Επιστολή για την καταπάτηση της Α’ Ζώνης Αρχαίας Ερεσού.

Επιστολή για την καταπάτηση της Α’ Ζώνης Αρχαίας Ερεσού.

Σήμερα οι σύλλογοι Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος και ο Σύλλογος των Απανταχού Ερεσίων ο “Θεόφραστος” έστειλαν την παρακάτω επιστολή – καταγγελία σχετικά με την καταπάτηση της Α΄ Ζώνης της Αρχαίας Ερεσού.

Προς:

1.Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

2.Δήμο Δυτικής Λέσβου

3.Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Καλησπέρα σας

Σήμερα 22 Ιούνη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης μάθαμε από κάτοικο της Ερεσού ότι ιδιώτης έχει δημιουργήσει μόνος του ιδιωτικό δρόμο πλησίον της Βίγλας στην θέση Μινάβρα. Αμέσως 2 μέλη του συλλόγου Πρωτοβουλία Ερεσού κάναμε επιτόπιο έλεγχο της κατάστασης για να διαπιστώσουμε ακριβώς τι συμβαίνει.

Σας πληροφορούμε ότι εντός της Α’ ζώνης απολύτου προστασίας του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Σκάλας Ερεσού (ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/ Φ20/58121/2532/11-11-1993, ΦΕΚ 863/Β/23-11-1993). Ο ιδιώτης δημιούργησε τον δικό του ιδιωτικό δρόμο για να πηγαίνει σε χωράφι που πρόσφατα αγόρασε. Θέλουμε να μάθουμε με τι έγγραφα δικάς σας, του Δήμου ή της Περιφέρειας προχώρησε στις ενέργειες αυτές.

Έχουν κοπεί τα χόρτα σε ένα μάκρος 500 μέτρων. Έχει γίνει σοβαρή παρέμβαση στα αρχαία τείχη. Έχουν απομακρύνει όλες οι αρχαίες πέτρες αριστερά και δεξιά του μονοπατιού. Όλα αυτά μόλις 50 μέτρα από τους δύο εναπομείναντες πύργους στην ανατολική πλευρά της Βίγλας. Ο ιδιώτης περνάει το δρόμο αυτό με το προσωπικό του όχημα πατώντας πάνω σε αρχαία τείχη.

Να υπάρξει αυστηρή προστασία της Αρχαίας Ερεσού.

Έχουμε δει πολλές φορές την αυστηρότητα με την οποία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου υπερασπίζει την πολιτιστική κληρονομία και τα αρχαία της Ερεσού.

Στις 3/5/22 ο σύλλογος Πρωτοβουλία Ερεσού σας έστειλε αίτημα να γίνει ένας απλός εθελοντικός καθαρισμός των χόρτων στα μονοπάτια της Βίγλας. Μας αρνηθήκατε με απαντητική σας επιστολή στις 6/5/22 αναφέροντας την νομοθεσία που θέτει την περιοχή ως Α ζώνη απολύτου προστασίας.

Σας έχει ζητηθεί στο παρελθόν από πολίτες της Ερεσού να καθαριστούν τα μονοπάτια. Για να χρησιμοποιούνται ως ποδηλατικές διαδρομές. Αλλά απαντήσατε επίσης αρνητικά με επιχείρημα ότι τα ποδήλατα αλλοιώνουν τα αρχαία τείχη.

Θέλουμε με βάση τα παραπάνω να μάθουμε το συντομότερο δυνατόν :

Α) Ποιες ενέργειες θα δρομολογηθούν για να διαφυλάχτεί την πολιτιστική κληρονομιά της Ερεσού απαγορεύοντας να γίνεται χρήση των αρχαίων τειχών εντός της Α’ αρχαιολογικής ζώνης, ως δρόμος για να περνάει όχημα.

Β) Ποιες ενέργειες θα δρομολογήσετε για να μην περάσει ξανά ποτέ κανένας με αμάξι από το σημείο αυτό.

Επίσης ζητάμε, να επιβληθούν οι αντίστοιχες κυρώσεις στον ιδιώτη.

Την παρούσα επιστολή την κοινοποιούμε στον Δήμο Δυτικής Λέσβου και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Αναμένουμε να δούμε το συντομότερο την αντίδραση των αρμόδιων.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε και νομικά απέναντι σε όποιον καταστρέφει την πολιτιστική μας κληρονομιά ή συμβάλει στην καταστροφή αυτής και του τόπου μας.

Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος.

Σύλλογος των απανταχού Ερεσίων “ο Θεόφραστος”.

Share this post